By 8 Oktobra, 2012

Zapaljenje plućne maramice

Sam naziv pokazuje da je to oboljenje one tanke sluzokože koja sa spoljašnje strane pokriva pluća i prelazi na unutarnji zid grudnog koša i gornju stranu dijafragme (delom), koju takođe pokriva. Ako ovo zapaljenje maramice nije došlo usled tuberkuloze, čije je žarište na drugom mestu, ili usled neke druge zarazne klice, onda ono dolazi najčešće usled nazeba.

 

Simptomi

Bolesnik počinje osećati da mu se penje temperatura tela, dobija drhtavicu, teže i ubrzano diše, počinje da ga probada na oboleloj strani grudnog koša, oko bradavice, ispod pazuha ili ispod lopatice; počinje suvo da kašlje, tj. iako nema šta da iskašlje, nadražaj na kašalj je čest kod bolesnika i kad diše, kad uzdahne bolovi sa strane su jači. Prinuđen je da leži na onoj strani na kojoj oseća bolove, da bi onom drugom stranom mogao slobodno disati. U grudnom prostoru između plućnog tkiva i grudnog koša izlučuje se često svetla „voda“, u količini do nekoliko litara, koju konstatuje ili lekar ili je bolesnik oseća po svom teškom i ubrzanom disanju i pritisku koji ona vrši u prsima i na mestu izliva. Puls postaje ubrzan, jer je radnja srca otežana. Na to se nadovezuju i druge komplikacije u samim plućima, bubrezima itd. Često se zapaljenje maramice mora odvojiti od reumatizma mišića tih mesta, od bolesti nerava, koji se inače nalaze između rebara (grudnog koša) — tzv. neuralgije, kao i proboda od zapaljenja pluća. Strogo treba voditi računa o tome da li je zapaljenje tuberkulozno ili ne, jer se lečenje mnogo razlikuje u ova dva slučaja.

Lečenje

Kod zapaljenja plućne maramice usled nazeba treba najpre bolesnika metnuti u postelju i dati mu da pije tople napitke i čajeve, koji izazivaju znojenje i dobro mokrenje, a iz hrane izbaciti kuhinjsku so. Pored uobičajenog čaja od peteljaka od trešanja (ili višanja), ovde su svojim delovanjem od velike koristi ove biljke:

Krasuljak

Maslačak

Plićnjak

Tags:, , ,
Posted in: Organi za disanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com