By 8 Oktobra, 2012

Krasuljak za lečenje plućne maramice

Nekada je krasuljak bio poznat kao specifično sredstvo protiv zapaljenja plućne maramice usled nazeba. Sad se pak ne upotrebljava sam, nego većinom s korenom maslačka, kome daje mekši, slađi ukus, a koji pomaže pri tom i rad crne džigerice (jetre).

Koren krasuljka deluje i protiv skorbuta, znači da u njemu ima nekih vitamina. Čaj od lišća krasuljka upotrebljava se kao sredstvo protiv unutrašnjih krvarenja (npr. iz pluća i iz bubrega).

Čaju koji se dobija od krasuljka najbolje je dodavati svežeg soka od korena maslačka (1 kašičica) i malo rakije. U nedostatku svežeg soka od korena maslačkova, može se dodavati ovom čaju voda od iskuvanog korena maslačka, tj. odvar, u dozi 1 —2 kašike dnevno. Dakle 2 šolje čaja dnevno.

Krasuljak je lekovita i ukrasna biljka; divlja raste u velikom broju po travnjacima i livadama, na čistinama i kraj puteva, a gaji se više raznih sorti i po baštama, parkovima, na grobljima i drugde, za ukras. Cveta skoro preko cele godine, a najviše u proleće. Dosta ga je videti jedanput i lako zapamtiti. Koren mu je debeo i kos, biljka je visoka 2—3 decimetra. Lišće je pri zemlji, u obliku rozete, iz nje izbijaju dugačke peteljke koje na kraju nose po jednu cvetnu glavicu. Cvetna glavica ima u sredini žute a po obodu bele cvetiće išarane ružičastim ili crvenim prugama..

Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com