By 7 Oktobra, 2012

Razvodnik kao lek

Uzima se kao sredstvo za znojenje i prečišćaćanje ,,nečiste“ krvi.
U ovoj biljci ima sastojaka (saponina) koji, kao sredstvo za znojenje, jako pomažu rešenju krize kod pneumonije (pa i zapaljenja maramice s ,,vodom“). Mnogi viđeni lekari preporučuju ovu biljku i kod drugih bolesti (reumatizma, podagre, sifilisa, kožnih bolesti).

Propisuje se stabljika ove biljke u obliku odvara u dozi 30 grama na litar ključale vode, ili kao sirup:
Uzeti razvodnikove oljuštene stabljike, iseckane  100 grama
Dodati ključale vode  1500
Posle stajanja u vodi u toku 6 časova, tu tečnost procediti pritiskanjem.
Ostaviti da se tečnost izbistri. Ocediti i dodati po 180 grama šećera na svakih 100 grama tečnosti. Opet brzo prokuvati i čim provri procediti. Od toga davati 50—100 grama dnevno.

Prema starim knjigama o bilju, ova se biljka smatrala kao otrovna. Znači da mora samo na ovaj način da se spremi, tj. da se sa stabljika oljušti kora i onda ove ostave da u vodi kisnu.

Stabljika ove polugrmaste biljke pri dnu je drvenasta, ima lozaste grančice od 1 do 3 metra visine koje u toku zime izmrznu lišće je srcasto-jajasto produženo ili jajastokopljasto; na srcastoj osnovi listovi imaju prirasla dva manja listića, gola ili slabo maljava. Cvetići su mali, ljubičastoplavi s krupnim prašnicima. Zrele jajasto-okrugle bobice su jasno crvene boje. Raste pokraj puteva i vlažnih mesta. Cveta od juna do avgusta.

Tags:,
Posted in: Krv, Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com