By 7 Oktobra, 2012

Lečenje gangrene belim lukom

Kod dugotrajnih bronhitisa sa neprijatnim zadahom, mirisom truleži i obiljem ispljuvaka iz usta najkorisnije je upotrebiti beli luk. Nećemo da govorimo mnogo o tome šta u glavici belog luka ima (esencija sa sumporom itd.), nego ćemo navesti šta o tome leku kaže takav autoritet kao što je prof. Leper u svojoj knjizi (Lečenje pluća i tuberkuloze):

„Beli luk Je bio preporučen od strane dr Leklerka kod bronhitisa i od moje strane ima već petnaest godina. Moj prvi bolesnik imao je truljenje (gangrenu), omrtvljavanje u plućima na tri mesta, i bio je izlečen tinkturom od luka, koju je uzimao i pio. Ta misao da upotrebim beli luk došla mi je slučajno kad sam konstatovao kod jednog izlečenog bolesnika da miriše na beli luk posle ubrizgavanja u venu preparata arsenika (kakodilata), koji se, kao što je mnogima poznato, daje za pojačanje krvi.

Lek, koji mi je spremio Irijer (Nigpeg), nije bio ništa drugo do nakvašen beli luk u alkoholu od 60 gradi. Takva tinktura je jako aktivna i sadrži sve lekovite sastojke belog luka kojima deluje.

Pri merenju temperature bolesnikove može se videti kako ona postepeno i stalno oporavlja kad se ovaj prost lek redovno daje, i kako se ona odmah penje čim se izostavi. Zatim, kako ponovo opada kad se produži davati, i najzad dolazi izlečenje.

Drugi naučnici potvrdili su takođe.

Natrijumova so kakodilne kiseline. Davao se ranije u obliku potkožnih injekcija u dozama 0,05—0,10 grama kao sredstvo za Jačanje.

Tako je prof. Lemijer prikazao jednog bolesnika Društvu bolničkih lekara u Parizu, koji je bio vrlo poučan slučaj. Jedan bolesnik, koji je bio lečen dva i po meseca svim mogućim sredstvima, računajući tu i serum protiv truljenja pluća (gangrene), i bez uspeha — bio je izlečen za 17 dana svakodnevnim uzimanjem tinkture od belog luka, po 50 kapi. „Može se tvrditi“, veli prof. Leper, „da se od svih sredstava koja su dosad upotrebljavana za antiseptiku pluća (ubijanje bacila u njima) beli luk pokazao kao najsigurniji. Ja ne verujem da je neki specifični lek (jedini najbolji za tu bolest), ali u svakom slučaju on daje izvanredne rezultate.“ I Leklerk priznaje ovo iskustvo prof. Leperu.
Još ako su to bolesnici s povećanim pritiskom, onda je primena belog luka, koji deluje na snižavanje krvnog pritiska, utoliko umesnija. U tom slučaju on se daje po 20—30 kapi kao alkoholatura pre ručka i večere u toku dva dana, zatim se dva dana izostavlja, pa opet daje dva dana, i tako naizmence.

U varoši, gde se ljudi boje da mirišu na beli luk, može se davati ako se skuva u mleku ili čistoj supi, ili ako se napravi od njega sirup (uzima se 1 deo luka, 2 dela vode i toliko isto šećera) i daje po 2—3 kašike dnevno.

Lečenje belim lukom može trajati mesecima, pa i čitave godine bez ikakve štete. Dr E. Majer takođe ističe, kao i francuski naučnici, da je primena ovog prostog sredstva opravdana više tamo gde imamo u plućima stare katare s istovremenim povećanjem krvnog pritiska. Kako beli luk deluje povoljno na snižavanje pritiska može se primeniti i kod krvarenja iz takvih pluća. Da li on deluje u tom slučaju preko srca ili na krvne sudove — nije važno, glavno je da deluje. Radeći u tom pravcu dr E. Majer dobio je izvanredne rezultate i kod starih katara pluća velikih pušača duvana i čestih rđavih posledica od zloupotrebe duvana, pa i direktnog trovanja duvanom, s celokupnim teškim
stanjem.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com