By 6 Oktobra, 2012

Divlja salata kao lek

Divlja salata— Lekoviti sastojak salate (tzv. laktukarijum) dobija se na isti način kao što se dobija opijum iz maka, naime: kad je salata u cvetu, na njenom se stablu naprave razrezi iz kojih procuri beli sok koji se na vazduhu zgusne i postane mrk. To je laktukarijum — mlečnjak.

Laktukarijum ima jak miris, gorak je i u stanju je da uspava kao opijum. Doza mu je mala: deseti deo grama do pola grama (0,1—0,5 grama) najviše. To se može uvaljati u pilule, ili dati u nekom soku, sirupu.

Kad se izgnječe stabljike divlje salate i dobije sok pa se taj sok pomoću toplote zgusne i isuši, dobija se takozvana tridasa.

I mlečnjak (laktukarijum) i tridasa upotrebljavaju se u medicini kao sredstva koja mogu zameniti opijum, kao što je već rečeno. Ali se ne drže dugo i brzo izgube svoje dejstvo; zato ih treba primenjivati sveže.

Ovi lekovi naročito su dobri protiv nervnog kašlja.
Prema tome, iz njih mogu da se spreme ovakvi lekovi:
Zgustka od laktukarijuma  0,25 grama
Šećera 100 grama
Destilovane ili čiste planinske vode  500 grama
Kad uzmemo da se zgustak opijuma može dati u dozi od pet centigrama –
0,05 grama (polovina desetog dela od grama ili jedna dvadesetina njegova) – znači da se zgustak laktukarijuma (mleč- njaka) može dati u istoj količini; dakle, gornji lek može da se uzme u 15 puta ili u toku pet dana po tri puta dnevno. Tako se i podeli.
Još je jednostavnije spremiti lek od tridase (videti napred), a naročito sirup:
Tridase (zgusnutot soka od isceđene stabljike divlje salate) 25 grama
Destilovane ili planinske vode  50 grama
Sirupa od šećera 980 grama

1 Planinska voda, koja nije krečna. po mome iskustvu, može da zameni apotekarsku destilovanu vodu.
2 Za ekstrakt od opijuma, propisuje srednju pojedinačnu dozu 0,03 (2, najveću pojedinačnu dozu 0,075, a najveću dnevnu dozu 0,25. Može se izdati u apoteci samo na lekarski recept.

Može se spremiti lek s polovinom materijala.
Daje se po 30—60 grama dnevno kod nervnog kašlja (stalno golipanje bez sluzi).

I najzad, u našim južnim krajevima može oe spremiti ovaj lek od mlečnjaka i opijuma:
Zgustka od mlečnjaka  1.05 grama
Zgustka od opijuma   3/4 grama (0,75)
Belog šećera 200 grama
Soka od limuna  1 kašičica
Vode od pomorandžinog cveta ili kore 100 grama
Od svega toga napraviti sirup. Doza je 30—60 grama dnevno protiv nervnog kašlja, akutnog bronhitisa itd. Za decu se doza računa prema godinama: 1/16 — za decu do 1 — 11/2 godinu; 1 /8 za decu do 3 godine, 1/4 — do 6 godina, 1/3 — do 8—9 godina, 1/2 za decu do 12 godina, itd.

„Narkotična (uspavljujuća) osobina divlje salate poznata je bila i starim lekarima. Hipokrat, Celzijus, Galen i drugi lekari upotrebljavali su je kao lek. Stari Rimljani imali su običaj da je uveče jedu poviše, kad su želeli da bolje spavaju. Stari su takođe mislili da ona slabi organe za plođenje. Ona stišava veliku pohotljivost. Tečan ekstrakt upotrebljava se (2—3 kašičice dnevno) za ispiranje kod žena.

Kao sveže zelje upotrebljava se i baštenska salata i u tzv. proletnjim lečenjima radi pročišćavanja krvi u većim količinama, uporedo s odgovarajućom lakšom dijetom, s upotrebom sokova od voća ili sa čajevima od lekovitih biljaka.
Salata je toliko poznata biljka da je, mislim, nepotrebno da se nadugačko opisuje. Jednogodišnja je biljka. Njene stabljike su uspravljene, glatke i granate, cvetovi su poređani u grozdove. Seje se po baštama.

Tags:,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com