By 4 Oktobra, 2012

Srcopuc kao lek

Cvet ove biljke ulazio je u sas gav čaja protiv kašlja. Popularna medicina u Francuskoj mnogo koristi ovu biljku. Nekada se ona upotrebljavala kao lek protiv raka i jektike, ali joj se danas osim ove pomenute uloge ne pridaje takav značaj. Njeno lišće sadrži tanin koji steže, pa je zato takav čaj davan protiv krvarenja, unutrašnjih ili spoljašnjih.

Da spomenemo da srcopuc kao runovita biljka podseća na srodstvo i da spada u istu biljnu familiju kao i čuvena alpska biljka „edelvajs“* opevani cvet i simbol zdravlja planinskog življa. Potvrđeno je njeno dejstvo pri povećanom lučenju žuči, ako se uzima kao odvar u dozi: 5 grama suve biljke na šolju vode; 2—3 puta dnevno.

Dugovečna, bela, runom obrasla biljka, 1 2 decimetra visoka, sa lopatastim ili lancetastim lišćem. Ima jednu ili više uspravnih nerazgranatih cvetonosnih stabljika i nekoliko poleglih izdanaka, bez cvetova, sa malim prizemnim rozetama. Cvetne glavice zbijene na vrhu stabljike. Biljka je dugogodišnja: cvasti sa muškim cvetovima su bele, a sa ženskim žućkaste boje. Ova biljka raste po suvim  sunčanim mestima u planinama. Cveta u maju.

Tags:, ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com