By 4 Oktobra, 2012

Lečenje hroničnog bronhitisa

Ako zapaljenje bronhija s kašljem, čas suvim čas vlažnim, tj. s obilnim ispljuvavanjem, potraje duže od tri nedelje, ono može da se pogorša, da se raseje po uzanim bronhijama i onda da traje mesecima. A ako se za to vreme ne izleči, onda ostane, ako ne svuda, a ono bar u jednom kraju pluća, i godinama. Često bolesnik i ne zna da mu bronhitis nije bio sasvim izlečen, jer diše slobodno i ne kašlje. Ali je dovoljno da malo nazebe, da ide po jakom vetru, da nastupe kišoviti dani u jesen ili u martu, pa da on počne da kašlje, da oseća neki prit sak u prsima i teže diše, naročito kad ubrzano korača, kad se penje uzbrdo, uza stepenice, kad dugo šeta itd.

Ako takva pluća ne napadnu tuberkulozne klice u velikom broju ova
bolest nije teška. Ali ako se takav dugotrajni bronhitis iskomplikuje tuberkuloznim bacilima u jačoj meri — onda stvar postaje veoma ozbiljna. Zato svaki bronhitis, a naročito hroničan, treba lečiti usrdno i za vremena, naročito ako čovek živi u većim gradovima gde ima svuda mnogo tuberkuloznih klica.

Mnogobrojni biljni lekovi primenjivani su protiv hroničnog bronhitisa. Može se reći da ovde retko koja biljka nije isprobana, jer su ovde tražena sredstva koja, s jedne strane, na sluzokoži plućnih cevi razvodnjavaju i razmekšavaju sluz koja se tamo luči, a, s druge strane, pomažu da se ona izbaci napolje, tj. iskašlje i ispljuje. U nauci su ta sredstva nazvana ekspektorancija.

Čajevi za lečenje hroničnog bronhitisa
Beli slez, ljubičica, podbel — već smo opisali kao dobre lekove i njihove doze izneli smo u tekstovima o ovim čajevima.

Tags:, ,
Posted in: Bronhitis

Comments are closed.

shared on wplocker.com