By 3 Oktobra, 2012

Podbel kao lek

Lapuh, kozja brada, belo kopitnjakovo lišće, konjsko kopito. Podbel je vrlo dobar u slučajevima bronhitisa, naročito posle gripa, u doba oporavljanja, kod ljudi kojima je ostalo zapaljenje u dušniku, a tako isto i u danima kad šlajm sazri, a ima ga u izobilju. On ulazi u sastav „grudnog“ čaja, ali se može spremiti i posebno. Upotrebljava se cvet i list

Doza je:  za čaj od cveta po 10 grama na 200 grama ključale vode. Doza za čaj od lista:  jedna kašičica kisne pola časa u šolji ključale vode i pije se pre spavanja pola šolje, toplo ili hladno, ili po puna usta tri puta preko dana.

Kažu da u njegovom lišću ima gvožđa i tanina.

Jača i podstiče organe na rad, i kao takvo sredstvo bilo je u velikoj upotrebi u pređašnja vremena. U novije vreme ova je biljka opet privukla pažnju na sebe; naime, time što su prof. A. Sartori i Kevovijeri Rišar otkrili u njoj jedan antibiotički sastojak.

Ova „kanadska paprat” zove se i „devojačka paprat”, raste u Sjedinjenim Državama, u gustim šumama, pokraj bara i na otvorenom polju. Lišće je pomalo gorko i slabo.

Pomaže izbacivanju šlajma, prijatno hladi i sprečava kašalj, posle nazeba, kašlja i promuklosti, nosnih katara i zapaljenja.

Doza: Jedna kašičica trave na šolju ključale vode.

Tags:, , , , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com