By 3 Oktobra, 2012

Jaglika kao lek

Jagličje, jagorčevina, jaglac, jagorička povrtna.

I danas je mnogim stanovnicima naših gradova još nepoznato ovo lekovito cveće. Čak se čude i kad mu ime čuju. A, međutim, tako je često i mirišljavo ovo cveće ranog proleća! Postoje mnoge vrste jaglike, ali je lekvita ona čije je žuto cveće na visokoj dršci, naklonjeno na jednu stranu. Čudno mi je što kod nas to cveće nije brano za lek, dok je drugde odvajkada bilo brano za čaj koji se upotrebljavao u lečenju grudnih i mnogih drugih teških bolesti, zbog čega se u Nemačkoj i Francuskoj zvalo „ključevi nebeski” i „ključevi sv. Petra“.. Tako su jagliku davali protiv paralize, udara, histerije, nesvestice, glavobolje, protiv nespavanja, reumatizma itd. No danas je njeno delovanje svedeno na pravu, istinsku meru. U svakom slučaju cvet njen nije od manjeg delovanja nego što je cvet lipe, zove, ljubičice itd.

S još većim uspehom upotrebljava se odvar od kuvanog korena u dozi po 4—6 grama na 200 grama ključale vode, i daje se po tri šolje dnevno. U njemu ima do 8% saponina.

U ovakvoj dozi uzeta, ova biljka pomaže bolje izbacivanje šlajma, cirkulaciju krvi u plućima, mokrenje pa i stolicu. I zato može biti od naročite koristi kod gripa, gde se baš to traži. Za mokrenje primeniti čaj od lista i cveta.

Jaglika sadrži primverin, primulaverin, kristalizovanu jagličku kiselinu i kamfora. Saponin u ovoj biljci ukusa je gorkog, štipa i izaziva jako lučenje u ustima. Zbog toga je bio stvoren i preparat, koji nema tih neprijatnih svojstava.
Na strani i kod nas pojavili su se lekovi od ljubičice i Jagličja (od korena).

Pored ovakvog odvara apotekari mogu sgtremiti bolju kombinaciju po ovome receptu:
Mekog ekstrakta korena od jagličja 0,50 grama
Eliksira Garusovog 20 gr
Sirupa od kanadske
paprati 60 gr
Hidrolata od lipe koliko treba, od 125 do 150 gr
Davati po 1 veliku kašiku svaka 2 časa.

U poslednje vreme, naučnici (Vasic- ki, Joahimović, Grume i Kofler) su ponovo utvrdili da u ovoj biljci ima sastojaka (saponina) kojima se ona približava inostranoj biljci senegi, koja se često upotrebljava za izbacivanje šlajma. Prema tome, jaglika može potpuno da je zameni, naročito kod starijih ljudi, kod kojih deluje mnogo blaže nego npr. ipekakuana ili senega, jer one pomalo štetno deluju na srce starijih ljudi, slabe ga, dok ga jaglika jača.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com