By 3 Oktobra, 2012

Idjirot kao lek

Mirišljava trska, temišvarka, vodeni božur, mirisni koren.  Ova biljka liči na peruniku. U lekarstvu se upotrebljava njen koren. Ima ukus aromatičan i prijatan, koji pomalo pecka, gorči i zagreva. Usled toga što ima sposobnost da tera na mokrenje, koren se može primenjivati u slučajevima svih akutnih bolesti organa za disanje, koje počinju naglo povišenom temperaturom, kao što su: grip, bronhitis, zapaljenje pluća, gde je potrebno da se pojača mokrenje. U tim slučajevima najbolje je spremiti čaj na taj način što se popari 20 Irama korena ove biljke, iseckano, sa  lišćem ključale vode. To se ostavi da kisne 20 minuta. Daju se tri šolje dnevno, tj. pola litra. Ovaj napitak, je nešto Gorak, može se zašećeriti i onda je vrlo prijatan.

Ako su pri tom obolela i creva i mokrenje oskudno, primena ovog pića je još potrebnija (daje se kao tinktura, 50—60 kapi dnevno, pre ili posle jela).

Da se ne bismo vraćali na opis ove biljke, jer će nam ona ustrebati i kod bolesti organa za varenje, opišimo je odmah ovde:

To je biljka čiji je koren kratak, debeo, dugovečan i horizontalan, puzav. Lišće joj je linearno i uspravno, 0.6—1 metar dugačko i 1 centimetra široko, šiljato, a pri osnovi u rukavac rašireno. Stabljika je dole deblja, a gore prelazi u list, uspravljen. stisnut i po obodu britak, nad macom lisnat, a ispod mace žlebovit (dr S. P.). Cvetni grozd seli na dnu ove stabljike sa strane Cvetni ktas je duguljasto okrugao, vrlo gust, boje žućkastozelene. Raste pokraj bara, na obalama reka, po celoj Evropi.

Iđirot je ulazio u sastav mnogih lekova ranije, ali je na žalost u pređašnjoj farmakopeji bio izostavljen.

Svež iđirot miriše jako i neprijatno, a osušen je prijatnog i trajnog mirisa. U njemu ima osobene materije, ima etarskog ulja, gume, smole. Ovaj koren može zameniti cimet. Divan je ranije protiv mnogih bolesti, ali se pokazao dobar samo kao sredstvo za znojenje i kao lek za snaženje organa za varenje.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com