By 1 Oktobra, 2012

Narodni lek za upalu grla i suvi kasalj

Zapaljenje koje počne u guši može se odmah ili malo docnije spustiti naniže i rasprostrti se na grkljan, dušnik, pa i bronhije. U tom slučaju prvo otekne sluzokoža grkljana, potom se više ili manje povisi telesna temperatura, javlja se nadražaj na kašalj i osećaj težeg disanja. Kašalj je u početku suv, zatim postaje vlažan; pojavljuju se ispljuvci. Glas može postati promukao.

Uzroci

Opšti nazeb, nazeb nogu, ranije zapaljenje guše, zloupotreba hladnog pića, duvana; zatim dim i gasovi koji izazivaju nadražaj, dug govor, vika, pevanje, prašina.

Oboljenje I rkljana može biti akutno i hronično, tj. zapaljenje koje traje kratko vreme i zapaljenje dugotrajno. U prvom slučaju zapaljenje može biti ili prosto, tj. da mu je uzrok razmnožavanje nekog nevinog mikroba u guši ili udruženih raznih mikroba, ili da mu je uzrok samo mikrob određene opasne vrste. kao što je, npr., difterija ili gnojni mikrob (tzv. streptokok mikrobi u vidu brojanica). U drugom slučaju. tj. kod dugotrajnih bolesti grkljana. postoje ostaci ranijih akutnih zapaljenja: ili su go naročite bolesti kao što su tuberkuloza i sifilis grkljana.

Druge bolesti, polipe i tome slične, ovde ne ubrajamo jer to ne ulazi u lečenje običnim lekovima to su bolesti za hirurge i radiologe.

Lečenje

1. U ozbiljnim slučajevima, naročito kod dece, dobar je oblog oko vrata od slačičnog brašna (šaka brašna razmuti se u oko pola litra vode sobne temperature, u to nakvasi platnena krpica, koja tu stoji 1 /2 min., zatim iscedi i s-blaže). Oblog se drži 5—10 minuta, što zavisi od strpljivosti bolesnika i od svežine slačičnog brašna. To se čini dva puta dnevno, ujutru i uveče dok koža podnosi.

Ako toga nema, onda se stavlja zagrevajući oblog (nakvašena u vodi i isceđena krpica platna ili džepna maramica, preko nje gutaperka gumeno platno, a preko toga nešto suvo, pamuk, vunena tkanina) za celu noć ili za prekodan.

Najzad, ako deca jako kašlju i riču — dobre su tople, upravo vruće suve obloge oko vrata, naročito noću kad se ne može pod rukom imati sve što se želi. Topla peć i čist topao vazduh u sobi — obavezni su u takvim slučajevima.

2. Odvari ili čorbe od voća kao umirujuće sredstvo:
a) malina ili sok od maline,
b) suve smokve i suvo grožđe i urme, ako ih ima, deluju protiv kašlja (umiruju nadražaje na kašalj).

3. Kupanje nogu u vodi sa slačicom (brašnom od slačice, uzima se jedna kašika brašna).

4. Vrlo topao čaj od ljubičice (cveta) takođe je od velike pomoći u ovoj bolesti.

5. U slučaju teškog disanja i gušenja treba uzeti lek za povraćanje, bilo koje sredstvo, a najbolje je uzeti iz apoteke prekomorsku biljku ipekakuanu. JTekari i apotekari znaJu u kojoj dozi deluje kao sredstvo za povraćanje.

6. Kao sredstvo za dezinfekciju celog tog puta grkljana i dušnika može se upotrebiti lišće eukaliptusova drveta iz primorskih krajeva (ako ga ima):
a) za sirup
b) za udisanje pare od njega.

Postupa se ovako:

Uzima se svežeg eukaliptusovog lišća sitno iseckanog – 10 grama
Ključale vode – 150 grama

To se ostavi da kisne 12 časova, zatim se procedi i od čaja pravi sirup: 100 grama čaja i 180 grama šećera zajedno se kuvaju do gustine slatka, i od toga se daje po 3—4 kašike dnevno.

U krajevima dalje od mora i u unutrašnjosti ovo se lišće može kupiti u apotekama.

Ili se kupuje:
Eukaliptusovog ulja – 5 grama
Alkohola 90% – 75 grama
Čiste planinske, destilo vane ili prokuvane vode – 170 grama

Od ovoga se u lonac s ključalom vodom kane 10—15 kapi i onda se udiše — inhalira para iz tog suda, tri puta dnećno po 10-15 minuta (dok traje para). Najbolje je to činiti uveče.

7. Za udisanje pare umesto eukaliptusovog sitno iseckanog lišća može se uzeti terpentinovo ulje: po 5—10 kapi kanuti u klučalu vodu i udisati. Ako bolesnik to ne podnosi, može se u sobi gde on leži ostaviti i lonac s ključalom vodom, tako da se para rasprostire po celoj sobi. U tom slučaju ne sme se upotrebiti mnogo tih lekova, jer sve esencije nadražuju gušu a ne ubijaju u dovoljnoj meri mikroorganizme. Da se tu ne bi grešilo., evo Jedne smeše za dezinfekciju sobe:

Eukaliptola ili,još bolje, gomenola – 1 gram
Esencije od terpentina – 3 grama
Alkohola – 200 grama

Od ove smeše uzima se po jedna kašičica i sipa u lonac s ključalom vodom da se isparava dok se ne ohladi.

To bi bilo kađenje parom u sobi. Tako savetuje pariski profesor Leper. Ovaj naučnik savetuje da se kod lažne difterije u grkljanu kod dece, a naročito kad se to desi noću, daje i brom u dozi koja odgovara detinjem uzrastu. Iz iskustva znam da takvoj deci treba odmah obaviti vrat toplim oblogama, suvim ili vlažnim, davati im da udišu toplu paru, a pre svega ložiti dobro ćaplru u sobi.

Posle udisanja pare uopšte treba ćutati, a inače oboleli od ove bolesti ne smeju piti alkoholna pića, jesti začine i sirće. Posle ozdravljenja ne uzimati ni mnogo toplo ni mnogo hladno jelo i piće.

Tags:,
Posted in: Grlo, Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com