By 1 Oktobra, 2012

Narodni lek za glasne žice – strižuša

Strižuša – Trava pevača poznata i pod latinskim nazivom Herba Erysimi. Vrlo korisna biljka za ljude čija profesija traži da mnogo govore, pevaju itd. i od toga promuknu, ili im se suši grlo i imaju čak bolove, kašlju, ili obole od zapaljenja grkljana, glasnih žica i dušnika.

Strižuša pomaže i u onim slučajevima kod kojih se sluz zadržava u dušniku i ždrelu i, kako se to kaže u narodu, neće brzo da sazri.

Kako suva biljka gubi od svoje vrednosti, treba upotrebljavati svežu biljku. Zato se i bere u julu ili avgustu kad razvija plod. sprema se po 6 grama na šolju ključale vode. Izuzetno od običnog čaja, ovaj treba da stoji 20 minuta. Ovakav čaj može se pojačati sirupom spremljenim od iste biljke, od kojeg se dodaje po jedna velika kašika u šolju čaja. Ostali napici od ove biljke složeni su za pripremanje i mogu se nabaviti u apoteci.

Narodni-lek-za-glasne-zice

Korisno je da se uz ovaj čaj uzima i topla čorba od oljuštenog ječma ili suvo grožđe (takođe toplo).

Strižuša raste kraj puteva, po vinogradima i njivama. Ima je po celoj Evropi. To je dosta visoka trava (do 8 decimetara), s uspravnim strukom i razvijenim, neravnim grančicama. Lišće Je na drške nasađeno donje prugasto, gornje kopljasto. Cvetovi su žuti, sitni, razvijaju se od Juna do septembra.

Tags:,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com