By 30 Septembra, 2012

Narodni lek protiv krvarenja iz nosa

Protiv krvarenja iz nosa odličan je sok od svežeg lišća koprive. On se sipa neposredno u nos ili se pije po 100 do 125 grama dnevno. Može se primeniti u istom cilju tečan zgustak u dozi 2—4 kašičice dnevno. Ali još podesnije je davati sirup koji se sprema na ovaj način uzima se:

Lišća od koprive (svežeg) 250 grama
Ključale vode  1500

To se ostavlja da kisne 12 časova, zatim se procedi i proceđevini doda dvostruka količina šećera. Kuva se potom do gustine sirupa, i daje, kao što je rečeno, 200 do 300 grama dnevno.

Koristim priliku da po Leklerku izložim lekovite osobine velike koprive. Hemijska analiza pronašla je u koprivi sastojke (kiseli karbonat amonijaka, nitrat, tanina, galnu i mravlju kiselinu) koji stežu, štave i dezinfikuju, sprečavaju raspadanje, i zaustavljaju krvarenje. Sposobnost koprive da zaustavi krvarenje iz pluća, nosa, materice, bubrega i mokraćnih kanala, o kojoj su govorili stari lekari, utvrdili su u XIX veku mnogi Iaučnici. Leklerk je to isto mogao potvrditi kako pri krvarenju iz materice, tako i pri krvarenju iz nosa, i to kod malokrvnog bolesnika koji je bio naklonjen gubljenju krvi usled slabih krvnih sudova. Pa i kod proliva, akutnog ili hroničnog, pokazalo se da je kopriva od velike koristi, čak i kod proliva tuberkuloznih bolesnika, kod kojih je nezdravo vrenje u crevima, nadimanje, bolovi itd. Kopriva utiče povoljno i na bolje mokrenje.

Lično znam jedan slučaj gde je poparena kopriva veoma pomogla i izlečila dugotrajnu ranu na cevanici. Da li je tu pomogao tanin, mravlja kiselina ili amonijak ne mogu reći, tek rana je zarasla i čovek je ozdravio, što se od drugih lekova pre toga nije desilo.

U nedostatku slačice može se primeniti kao sredstvo koje izaziva crvenilo na koži (i peče) u slučajevima zapaljenja pluća, maramice ili reumatizma, neuralgije i sl.

Tags:,
Posted in: Nos

Comments are closed.

shared on wplocker.com