By 29 Septembra, 2012

Prirodni lek za desni i dezinfekciju usne duplje

Higijena zahteva da se usta održavaju čisto, inače nastupaju bolesti sluzokože: u ustima, na desnima pored zuba, jezika, na krajnicima i u guši kao celini. Hajmanja povreda: ranica, opekotina, katar, zapaljenje, smeta žvakanju, gutanju i govoru. Pored toga, iako su ove bolesti na izgled neznatne, ipak mogu da utiču na opšte stanje zdravlja. Ima bolesti stomaka koje su posledica bolesti zuba, jer sitni organizmi, mikrobi, kojih ima veoma mnogo i veoma raznolikih u ustima, u guši, i kod čistih ljudi i u obično vreme u nečistim ustima i nepovoljnim prilikama za čoveka, a povoljnim za njih, još se više množe i rasejavaju, katkad se „raziđu“, tj. bivaju razneti putem krvi i sokova po celom organizmu i truju ga, izazivajući nove, katkad teške i smrtonosne bolesti. Kome nije poznato da se od teške gušobolje može zaraziti krv i umreti!? Jake glavobolje, bolovi u zglobovima ruku i nogu, žigovi po telu mogu poticati iz nekog ognjišta u ustima i zubima.

Zbog toga je od velike važnosti da se izbegava trulež zuba, nadražaj i zapaljenje desni, gnojenje pojedinih mesta, plikovi po sluzokoži u ustima i po jeziku. Ovi poslednji mogu doći i od mnogog pušenja, od duvana, od mnogih ljutih jela i kod radnika koji u indu- striji imaju posla sa živom.

Za neprijatan zadah iz usta, koji mnogima smeta da budu prijatni u društvu, pored drugih uzroka (bolesti u plućima, stomačnih bolesti) krivi su i oni sami, jer nisu pazili na higijenu svojih zuba i usta.

Još potrebnija je higijena kod bolesnika, naročito onih koji su u groznici. Ukoliko je bolesnik teži i nemoćniji, utoliko je dužnost njegove okoline veća, naime, da neizostavno, toplom vodom, mineralnom vodom ili prosto trljanjem i brisanjem nakvašenom krpicom čisti zube, desni, jezik i gušu od truleži preostalog pića i jela i nagomilane sluzi i mikroba.

Na žalost, u biljnom svetu nemamo mnogo sigurnih sredstava koja odmah ubijaju mikrobe (bacile i koke), i koja bi sprečila ili prekratila odmah zapaljenje ili trulež, kao što nam to daje hemija, ali ipak izvesne biljke mogu dati i mirišljava, stežuća ili osvežavajuća sredstva za primenu kod bolesti ovih delova tela (usta, desni, guše). U poslednje vreme hemičari su pronašli u biljkama tzv. fitoncide, sastojke koji ubijaju mnoge mikrobe (u renu, u lišću paradajza, rotkvi, luku i dr.).

Dezinfekcija desni i usne duplje

Za čišćenje zuba i desni najbolje bi bilo ova voda, koju može svako lako da spremi, čak i ako nešto dokupi čega nema u kući.

Zrna od anasona (anis) 30 grama
Kore od cimet 8 grama
Karanfilića 8 grama
Ulja ili esencije od nane 8 grama
Rakije ili alkohola 20%-nog

Sve ovo treba ostaviti da kisne osam dana; zatim procediti. Upotrebljavati pomalo u mlakoj vodi radi ispiranja usta. Ili nakvasiti lopticu pamuka u tom rastvoru i njome istrljati desni posle jela ili pre spavanja.

Može se spremiti i ovome sličan rastvor po sledećem receptu:

Anasona. 5 grama
Cimeta 5 grama
Karanfilića 5 grama
Karmina (crvene boje)10—20—30 kapi
Ulja, esencije od nane. . 3 grama
Alkohola 80%-nog

Ostaviti sve ovo, pomešano, da kisne 15 dana i onda procediti.

Upotrebljava se kao već navedeni lek. Isto se tako može upotrebiti kupovni koren crvene ratanije, koji se sprema ovako:

Pedeset 1 rama korena od ratanije kuva se u litru vode pola časa; tome odvaru doda se do polovine ljuta rakija, ili slabiji alkohol; njime se posle brišu desni, ili samo premazuju, ako tečnost jako steže.

Zatim dolazi bela rada. Docnije će biti govora o široj primeni bele rade, zasad ćemo reći samo da je tinktura od bele rade vrlo dobro sredstvo za čuvanje zuba i desni, jer povoljno deluje na njih: desni jačaju i očvrsnu.

Tags:, , , , , , ,
Posted in: Lekovito bilje, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com