By 6 Augusta, 2012

Upozorenje za astmatičare

Svake godine nekoliko stotina hiljada ljudi na svetu umire od astmatičnih komplikacija. Sagledavajući razliku između onih koji pre- žive i onih koji umru, japanski lekari su ustanovili da osobe obolele od astme imaju smanjenu sposobnost da osete kada im preti opasnost.

Većina astmatičara automatski nadoknađuje nizak nivo kiseonika u krvi (nastao zbog spazma tj.grcenja disajnih puteva)dubljim i brzim
– disanjem, ali oni koji imaju skoro fatalne napade ne čine tako. Oni ne prepoznaju da su u nevolji sve dok ne bude skoro prekasno; tako odlažu uzimanje lekova i traženje medicinske pomoći.

Osobe ozbiljno obolele od astme trebalo bi da znaju kako da prate svoj svakodnevni nivo izdahnutih gasova pomoću tzv. merača vršnog protoka (Oni se u nekim zemljama mogu čak nabaviti na recept). Ako taj nivo padne za više od 20 procenata u odnosu na njihov lični maksimum, te osobe bi trebalo da znaju u kom trenutku da uzmu dodatni lek, da pozovu lekara ili da odu pravo u bolnicu. One bi takođe trebalo da razmisle i o nošenju tzv. medicinske upozoravajuće narukvice koja objašnjava njihov problem.

Tags:, ,
Posted in: Astma, Zanimljivosti

Comments are closed.

shared on wplocker.com