By 6 Augusta, 2012

Problem gojaznosti – Pitanje čitalaca

Imam 18 godina i do pre koji mesec sam imala veoma vitko telo, ali sam odnedavno počela da se gojim. Pošto pridajem veliku važnost telesnom izgledu, očajna sam, ne usuđujem se više da izađem, uveče plačem gledajući se u ogledalu, povlačim se u sebe. Reći ćete da je to idiotski, ali za mene je izgled zaista vrlo značajan. Imam mnogo problema i nezdravu porodičnu atmosferu. Moje telo jedino je što mi preostaje. Ponekad sam toliko potištena da razmišljam i o samoubi- stvu. Želim ponovo da imam skladno telo. Želela bih da mi date predloge za sedmični jelovnik koji bi mi pomogao da to postignem. Nadam se da ćete razumeti moje beznađe i da vas moje pismo neće ostaviti ravnodušnim.

Odgovor:
Vaše pismo teško da može bilo koga ostaviti ravnodušnim. Dokazi su u ovom broju odličan članak o suvišnoj telesnoj težini i namera da vaš mladalački problem ispravno postavimo i o njemu popričamo. Ko u mladosti nije sanjao da bude sličan modelima iz modnih časopisa? Naravno dolazi obično dan kad razumemo da osobe koje rade kao modeli imaju veliku obavezu da sve vreme nadziru svoju težinu zbog svog životnog poziva, a i da je žensko telo često skladnije i privlačnije kada su njegove linije oblije i mekše od manekenskih.

Problem gojaznosti 76

Teško je pravilno vrednovati vaš problem bez poznavanja vaše prave težine i visine. U vašim godinama normalno je što se događaju promene. Počinje da deluje promenjen hormonalni sastav. Međutim smatram da ćete sigurno ponovo pronaći svoju vitkost postepeno i bez potrebe da sledite neku naročitu dijetu. Trebali biste da imate, jer je to izuzetno važno, uravnoteženu ishranu – ne samo da biste bili vitki nego zato da bi vaše telo nastavilo da odiše zdravljem, lepotom i skladom.

Ono što je najvažnije za ishranu mladih jeste ovo:

Doručak je najznačajniji obrok – ako želite da budete vitki – jer kalorije unesene ujutro sagore tokom dana i ovaj obrok, ako se pripremi sa dosta vitamina, deluje na moral! Doručak bi trebao da sadržava sveže voće, mlečne proizvode, kompletan biološki hleb sa malo putera i marmelade, ili pahuljice žitarica u mleku od soje, sa nekoliko badema ili suvog voća. Da biste sastavili svoj jelovnik, evo jednostavnog pravila: u podne uz majte prvenstveno skrobno povrće (premazi, krupica, tofu, sočivo, krompir – što raznolikije) i uveče uzimajte povrće (takođe raznoliko). Možete kombinovati dve vrste hrane – piri- nač, ili šnicle od žitarica i povrće. Ne zaboravite na mahunarke. Jedno lukavstvo: izbegavajte da jedete proizvode životinjskog porekla u istom obroku sa skrobnim povrćem.

Da li se bavite sportom? Dva do tri sata sedmičnog vežbanja obično je dovoljna pomoć za izgradnju lepog tela. Ali pored svih napora uvek budite svesni da vaša ličnost nije lik koji se vidi u ogledalu, nego nešto mnogo više što zrači iz unutrašnjosti. Radite na izgradnji tih unutrašnjih vrednosti, jer je to bogatstvo čija vrednost ne prolazi tokom godina. I na kraju, trebali biste možda da razgovarate o svojim problemima, porodičnim i drugim, sa kompetentnom osobom koja bi vam mogla pomoći (psiholog ili pažljivi profesor).

Uz vaše višestruke kvalitete trebali biste da pronađete oblast u kojoj biste imali svoje mesto – bilo da je to školska, kulturna ili sportska aktivnost. Potražite uspešne ljude i vi ćete gledajući ih dobiti potrebnu hrabrost da prebrodite ovo teško mladenačko razdoblje.

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com