By 1 Augusta, 2012

Šta je prostata i koje su simptomi upale prostate

Oboljenje prostate možda je jedan od najčešćih problema s kojima se susreću muškarci svih uzrasta, ali je nedavno istraživanje među američkim muškarcima otkrilo da 11 posto ispitanika nije imalo pojma o tome šta je u stvari prostata, i da li je uopšte imaju! Više od polovine nije moglo da navede ni jedan jedini simptom koji bi osetili kad bi imali problema sa prostatom.

Kod mlađih muškaraca, najuobičajeniji problem u vezi sa prostatom jeste prostatitis, što jednostavno znači upala prostate.

Može biti veoma neugodan, ali nije opasan po život i ne znači da pacijent u tom slučaju ima ili da će ikad imati – kancer prostate.
Prostata, žlezda otprilike veličine oraha, obavija uretru, kanal koji nosi urin iz bešike. Kad dođe do upale i oticanja, muškarac može imati potrebu da češće mokri ili imati osećaj da to mora hitno učiniti. Mokrenje može biti bolno, a mlaz urina slab ili isprekidan. Moguća je i pojava bolova u predelu prepona kao i u donjem delu leđa. Ako je zapaljenje izazvano bakterijom, simptomi se mogu naglo pojaviti i možda uključivati i groznicu, temperaturu i krv u mokraći.

Postoji više različitih vrsta prostatitisa: nebakterijski prostatitis – najčešći oblik – prostatodinija (rgoz1a1os1upJa), i hronični i akutni bakterijski prostatitis. Varijante mogu imati slične simptome, ali je svaka jedinstvena po svojim obeležjima te je neophodna lekarska dijagnoza.

Analiza mokraće verovatno je prvi test koji će lekar izvršiti kako bi utvrdio da li je krivac bakterija. Lekar može isto tako obaviti digitalno ispitivanje rektalnim putem da bi osetio veličinu, oblik i tvrdoću prostate.

Zavisno od rezultata ispitivanja, mogu se prepisati tibiotici. Pošto ovo stanje može biti vrj uporno, bitno je da se lek uzme do kraja. Ako se dijagnostikuje nebakterijski prostatitis, antibiotici neće pomoći, ali se mogu umesto toga dati antiinflamatorni lekovi.

Jedna od frustrirajućih stvari u vezi sa prostatitisom jeste to što on može postati hroničan, vraćajući se više puta bez upozorenja. U nekim slučajevima izazvanim bakterijama, infekcija se lako prenosi između seksualnih partnera. Nebakterijski prostatitis može jednostavno nastati usled prestanka ili smanjenja učestanosti seksualne aktivnosti, zato što se ejakulacijom prazni tečnost nagomilana u prostati. Neki lekari preporučuju povećanje frekvencije seksualne aktivnosti radi ublažavanja simptoma.

U većini slučajeva, prostatitis će se s vremenom povući. Ali, prostata može i tako da otekne da potpuno zatvori uretru, onemogućujući mokrenje. Ukoliko se to dogodi, pacijent mora biti hospitalizovan, tako da mu se može staviti kateter za dreniranje urina, a prepisuju se i jači antibiotici putem injekcija da bi se uništile bakterije izazivači infekcije.
Starenjem se povećava rizik od pojave prostatitisa i ostalih poremećaja u vezi sa prostatom. Normalni proces starenja inače povlači za sobom hitnost, učestanost mokrenja i posete kupatilu usred noći. Pregledajte se na prvu pojavu simptoma, i posle 45, pređite u protivnapad. Podvrgnite se jednom godišnje lekarskom pregledu koji obuhvata test PSA i digitalno rektalno ispitivanje. Kad se na vreme otkrije, praktično svako oboljenje prostate može se uspešno lečiti.

Tags:, , , ,
Posted in: Prostata

Comments are closed.

shared on wplocker.com