By 29 Jula, 2012

Najbolje plaže u Hrvatskoj za decu

10 najboljih plaža za decu

Kada se odlučuju kuda će na letovanje, mnoge roditelje „muči“ ista briga: šta će raditi njihovi mališani. Zato se svi trude da na odabranoj destinaciji pronađu najbolju plažu.

Zahtevi su različiti: jedni traže da bude peskovita, drugi betonska, jedni da bude park u blizini, drugi restoran, treći ništa…Koliko ljudi toliko i zahteva. Ipak, u jedno smo sigurni, važno je da vaše dete bude bezbedno na plaži i da uživa zajedno sa vama u lepotama mora i igri u pesku. A da li ima restorana i drugih zanimacija nije ni toliko bitno, sve dotle dok je plaža sređena, a more čisto.

U susednoj Hrvatskoj takvih mesta ima na pretek. Zato smo se potrudili da vam prikažemo najbolje plaže za decu po našem mišljenju. Ako smo neku i izostavili, ne zamerite, jer je izbor zaista velik.

1. Medulin

Medulin 1
Gradić u Istri, nadomak Pule je izuzetno bogat raznolikim plažama. Na njegovoj razuđenoj obali, dugoj oko 80 kilometara, smenjuju se: šljunkovite, peskovite i stenovite plaže. Dakle, za svakoga ima ponešto. Većina plaža je opremljena tuševima, ležaljkama i raznom sportskom opremom, a ako želite mir i uživanje u netaknutoj prirodi, na raspolaganju su vam brojne uvale.
Što se smeštaja tiče, u Medulinu su prisutni kako hoteli visoke kategorizacije, tako i privatne kuće i apartmani.

Ako su vaši mališani raspoloženi, možete ih brodićem iz Medulina odvesti do ostrva Levan, na kome ćete uživati u predivnoj peščanoj plaži.

2. Lopar

Lopar 2
U Kvarnerskom zalivu, između Krka i Paga, nalazi se ostrvo Rab, na samo 10-ak kilometara od starog grada Raba nalazi se poznato turističko mesto, Lopar.
Lopar je poznat po svojim prirodnim lepotama i peščanim plažama, od kojih su najpoznatije: Rajska plaža, plaža Livačina, plaža Sahara, plaža Ciganka i mnoge druge bez imena.

Osnovne karakteristike gotovo svih pomenutih plaža su: čisto i bistro more, zanimljiva priroda, lepo uređene…Sve što vam je potrebno da uživate. Ako uz to dodate i gostoprimstvo lokalnog stanovništva, ugođaj je potpun.

3. Plaže Zambratija, Katoro i Polinezija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U severozapadnom delu Istre smešten je gradić i luka Umag, a u Umagu plaže: Zambratija, Katoro i Polinezija.

Jedina potpuno peščana, plaža Zambratija je najpogodnija za osobe sa malom decom. Nekada je to bilo ribarsko selo, a danas su u okolini plaže smešteni brojni riblji restorani.

Plaže Katoro i Polinezija, smeštene jedna do druge, obe su kombinacija: peska, šljunka i kamena, tako da će svako naći svoje mesto. Takođe, obe su okružene zelenilom i borovom šumom, a brojna igrališta za decu, razni sportski objekti, koji se nalaze u blizini, nude svojevrsnu mogućnost rekreacije za sve članove porodice.

U blizini plaža se nalaze i različiti ugostiteljski objekti, a obe plaže imaju obeležje Plave zastavice. Naglašavamo da na plaži Polinezija postoji poseban deo za nudiste.

4. Plaža Veli žal

Plaža Veli žal 4
Na jedanaestom mestu po veličini među jadranskim ostrvima, Mali Lošinj se nalazi u zapadnom delu Kvarnerskih ostrva, unutar zaliva Kvarner.

Karakteriše ga razuđena obala sa velikim brojem, uglavnom šljunkovitih plaža. Najlepšom se smatra plaža Veli žal, u Sunčanoj uvali. Reč je o šljunkovitoj plaži, sa plitkim morem, što je izuzetno pogodno za mališane. Na jednom delu plaže se nalaze kamene ploče, na kojima su postavljene ležaljke. I ova plaža je označena Plavom zastavicom, zbog kvaliteta i čistoće mora, a svakodnevno su prisutni spasioci. Brojne sportske aktivnosti će upotpuniti boravak na plaži Veli žal.

Šetalište koje vodi kroz šumu borova do hotela, smešteno je odmah iznad plaže.

Zanimljivo je da oko ostrva Lošinja žive delfini, pa će vaši mališani biti oduševljeni ukoliko ugledate nekog od njih.

5. Plaža Soline

Plaža Soline 5
Kada krenete prema jugu od Zadra, na 30-ak kilometara udaljenosti naićićete na živopisni gradić Biograd. Specifičnost ovog gradića jeste što se nalazi u samom središtu hrvatske obale i što ga okružuje čak 5 nacionalnih parkova i 2 parka prirode.

Jedna od najlepših plaža Biograda na moru jeste plaža Soline. Pri ulasku u more, ova plaža je peskovita, pa je vrlo pogodna za mališane. Okružena borovom šumom, a more čisto i toplo, sa prosečnom temperaturom od oko 25 stepeni u sezoni.

U neposrednoj blizini se nalazi teniski centar, na samoj plaži se organizuju čkole ronjenja i plivanja, a moguće je iznajmiti pedaline ili kajak…

6. Plaža Zlatni rat

Plaža Zlatni rat 6
Najveće dalmatinsko ostrvo i jedno od najvećih jadranskih, Brač se nalazi između ostrva Hvara i grada Splita.

Na južnoj strani ostrva nalazi se poznato letovalište Bol. A na Bolu, jedna od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, Zlatni rat.

Reč je o peščanoj plaži, ali vrlo specifičnoj. Naime, njen peščani vrh dug oko pola kilometra ulazi u more i pod uticajem vetrova i talasa menja oblik.
Iako je izuzetno bogata ponuda kafica, barova i restorana u blizini plaže, izdvojili smo je upravo zbog ove specifičnosti.

7. Plaža Peharovo

Plaža Peharovo 7
U blizini nekadašnje Abacije, danas čuvene Opatije, nalazi se gradić Lovran.
Iako šljunkovita, plaža Peharovo ima peskovit ulaz u more, pa se smatra pogodnom za mališane.

I ova plaža je odlikovana Plavom zastavicom.
U blizini se nalaze razni ugostiteljski objekti, a plaža se noću pretvara u mesto za izlazak mladih.

8. Plaža Baška

Plaža Baška 8
Jedno od najatraktivnijih mesta za odmor u Hrvatskoj, ostrvo Krk je smešteno u Kvarnerskom zalivu. Plaža koju smo izdvojili se smatra jednom od najlepših plaža na svetu.

Reč je o šljunkovitoj plaži dugoj oko 2 kilometra, sa ulaskom u more baš za mališane.

Ulaz na ovu plažu se ne naplaćije, ali zato iznajmljivanje ležaljki da.

9. Plaža Kostanj

Plaža kosanj 9

Na ostrvu Ugljanu, na zadarskoj rivijera smeštena je još jedna plaža pogodna za mališane. Na 15-ak minuta hoda od mesta Kukuljica, u borovoj šumi nalazi se ova peščana plaža sa plitkim morem, idealna za celodnevni porodični odmor.

Kako u njenoj neposrednoj blizini nema dodatnih sadržaja, preporučujemo vam da se pripremite kao za izlet. Dakle, ponesite sve što vam je potrebno.

10. Plaža Bačvice

Plaža Bačvice 76

Najpoznatije kupalište Splićana i ova plaža je nagrađena Plavom zastavicom.
Reč je o peščanoj plaži sa betonskim pločama.

U neposrednoj blizini se nalaze brojni restorani i kafici, a svakodnevno su prisutni brojni spasioci koji brinu o bezbednosti kupača.

Deca mogu da uživaju u prostoru prilagođenom za njih sa: trambolinama, gumenim zamkovima, toboganima i drugim atrakcijama.

Takođe, na plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje, a moguće je iznajmiti ležaljku i suncobran.

Posted in: Deca i porodica

Comments are closed.

shared on wplocker.com