By 29 Jula, 2012

Kuhinjska SO u ishrani

Najvažniji hemijski sastojak kuhinjske soli (hemijski naziv kuhinjske soli je natrijum- hlorid) je natrijum. Natrijum, zajedno sa kalcijumom i kalijumom, reguliše rad srca. Pomaže ćelijama da iskoriste hranljive supstance iz hrane. Natrijum utiče na regulaciju krvnog pritiska i protok tečnosti u organizmu.

Prema podacima Američkog instituta za zdravlje srca,

ljudskom organizmu neophodno je samo 200 miligrama natrijuma dnevno. Tu količinu natrijuma obezbeđuju dva ploda zelene masline.

Naučnici savetuju da dnevni unos natrijuma ne bi smeo da premašuje sledeće vrednosti: za ljude od 19 do 50 godina starosti maksimalni unos natrijuma treba da iznosi 1500 miligrama; za starosnu grupu od 51 do 70 godina 1300 miligrama, a za populaciju stariju od 70 godina dnevni unos natrijuma ne bi smeo da premašuje 1200 miligrama.

Jasno je da većina ljudi dnevno unosi mnogo više soli nego što je potrebno. Međutim, smanjenjem količine soli u ishrani hrana neće postati neukusna. Naprotiv, otkrićete novo carstvo različitih ukusa i aroma, koje do sada niste mogl i da upoznate, jer je dominirao ukus soli.

Isprobajte sledeće:

1. Upotrebljavajte presnu, neobrađenu hranu.

Stručnjaci upozoravaju da se najveće količine natrijuma (ili soli) u organizam unose kuvanom ili prerađenom hranom. Na primer, soda bikarbona (natrijum bikarbonat) ili prašak za pecivo, koji sadrže mnogo natrijuma, neizostavni su sastojak mnogih peciva i kolača. Mononatrijum glutaminat (M5S) i slični konzervansi sastojak su mnogih gotovih jela, raznih grickalica, slatkiša, poboljšivača ukusa. U skladu sa ovim saznanjem, jedan od najlakših načina da smanjite unos natrijuma je da upotrebljavate sveže namirnice, ei-ostavno pripremljene, da ^zbegavate gotova jela, konzerviranu hrznu i razne slane i slatke t**ikalice. Ako morate da uo-febljavate industrijski psipremljena jela i namirnice, tada -ačljivo proučite njihov sastav. Sbratite pažnju da se podaci o szstojcima koji se nalaze na “z<svanju odnose najčešće na 100 grama proizvoda. Ako ste upotrebili 15II grama tog proizvoda, količinu -a~rijuma pomnožite sa 2,5.

2.Isprobajte nove, prirodne začine.

Gotovi prelivi za salatu sadrže i-ogo soli. Umesto da salatu zacinite industrijski -sipremljenim prelivom, načinite svsj domaći od maslinovog ulja, limunovog soka, suvog lekovitog bilja (majčina dušica, lavanda, mirođija, žalfija, origano). Salate i jela začinite prelivom od »’.tevenog susama i kuvanog pasulja, *,-evenog paradajza ili tikvica, 5elim lukom, majoranom, crnim lukom. Odnosite se stvaralački, pronađite svoje začine i prelive.

 

3.U restoranu.

Krem-supe, prelivi za testenine i pržena hrana najčešće sadrže mnogo soli. Bolji izbor od navedene hrane su bareni krompir i pirjano povrće. Zamolite da vam preliv za salatu donesu u odvojenoj posudi, tako da sami možete začiniti salatu.

Voće je najbolji izbor za dezert. Sveže voće i povrće bogati su kalijumom koji donekle može da neutrališe negativno dejstvo prekomerne količine natrijuma u organizmu.

Raspitajte se da li postoji mogućnost da vam se posluži jelo soli, tako da sami možete začiniti svoju hranu. Upotrebite minimalnu količinu soli. Nije loša ideja da od kuće donesete svoju omiljenu mešavinu prirodnih začina.

Verujte, vremenom se isplati sav ovaj trud oko regulisanja unošenja soli kroz ishranu. Vremenom ne samo da ćete upoznati i uživati u novim ukusima i aromama, već će se i vaše zdravlje poboljšati. Vaš novi stav prema soli je vaš pasoš za ulaz u novi svet ukusa i neistraženih aroma koji su vam nadohvat ruke.

Koliko natrijuma ima u kuhinjskoj soli?

Jedna četvrina čajne kašike soli – 600 miligrama natrijuma Jedna polovina čajne kašike soli = 1200 miligrama soli Tri četvrtine kašike soli = 1800 miligrama natrijuma Jedna kašika soli = 2400 miligrama natrijuma

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com