By 29 Jula, 2012

Kako napraviti sojino mleko

250 grama soje oprati i potopiti u trostruko većoj količini hladne vode i držati 12 do 16 časova (leti u hladnjaku), dok zrno pod prstima ne počne da se ljušti, odvaja. Vodu sa ljuskama odliti. Polovinu soje staviti u mikser i doliti 4dl tople vode. Obrađivati 5 do 10 minuta sve dok ne postane pire. Ako je suviše gusto, doliti još malo vode.

U poseban lonac sipati litar vode, ostaviti da proključa, skinuti s vatre i dodati pire od soje. U mikseru umutiti i drugu polovinu soje i sipati u lonac, a zatim sve zajedno kuvati na vatri srednje temperature 15 minuta, za sve to vreme mešati, da se ne uhvati za dno. U početku se pravi velika pena.

U cediljku staviti pamučnu krpu i sipati sojinu masu. Pasirati, mešati i dodavati sve dok tečnost curi u podmetnut sud. Talog na krpi preliti vrelom vodom da bi se isprale i procedile preostale belančevine.

Proceđena tečnost je sojino mleko. Ono sadrži 50 odsto više belančevina nego kravlje mleko, ali 25 odsto manje masnoće, 15 odsto manje ugljenih hidrata, pa prema tome je i manje kalorično. Sojino mleko sadrži kalcijum, vitamin D, vitamin B 12, gvožđe, fosfor i bakar. Ne sadrži holeste- rol i zasićene masnoće. Pošto ne sadrži mlečni šećer laktozu, preporučuje se osobama koje ne podnose kravlje mleko.

U prodavnicama zdrave hrane može se kupiti sojino mleko u prahu, koje je obično veoma dobrog kvaliteta.

Tags:, , ,
Posted in: Recepti

Comments are closed.

shared on wplocker.com