By 24 Juna, 2012

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak u industrijski razvijenim zemljama je široko rasprostranjena bolest. U tim područjima 15%-25% stanovništva pati od ove bolesti dok je kod »naroda prirode« gotovo nepoznata zato se visok krvni pritisak ubraja u civilizacijska oboljenja. Najčešće se ispoljava nedostatkom vazduha prilikom većih napora (penjanje stepenicama), nervozom, osećanjem vrtoglavice i glavoboljom. Ređe se iskazuje kao bol iza grudne kosti, depresija ili krvarenje iz nosa.

O povišenom krvnom pritisku može se govoriti kada vrednost merenja prilikom višekratnih pregleda u toku dužeg perioda iznosi 140/90. Ova granica važi i za starije ljude, čiji je krvni pritisak sasvim prirodno nešto viši nego kod mlađih. Bolest počinje sa 160 mm N& sistoličnog i 95 mm Nd dijastoličnog pritiska.

Razlika postoji između primarnog koji nije prouzrokovan nekim organskim oboljenjem i sekundarnog (počiva na organ- skom oboljenju) visokog krvnog pritiska Otprilike 80% svih pojava visokog krvnog pritiska su primarne; od ostalih 20% otprilike tri četvrtine povezano je sa bubrežnim visokim pritiskom (renalna hipertonija). Lečenje ne zavisi samo od visine krvnog pritiska, već i od toga da li se radi o primarnom ili sekundarnom visokom krvnom pritisku. Kod sekundarnog visokog krvnog pritiska mora se pre svega neizostavno lečiti osnovno oboljenje, jer se samo tako može postići željeni rezultat. Veoma važno za te- rapiju je takođe i redovno kon- trolno merenje krvnog pritiska, jer postoje mnogi činioci koji izazivaju kolebanje krvnog pritiska.

Stvarni uzrok visokog krvnog pritiska je poznat u veoma malo slučajeva. Sigurno je ipak da čitav niz činilaca, kao što su oboljenja bubrega, srca i krvnih sudova, hormonalni poremećaji, kao i preterana telesna težina doprinose povećanju krvnog pritiska. Pored toga i duševni konflikti, strahovi, potisnuta osećanja kao i neumerena upotreba soli, što je slučaj u visoko industrijalizovanim zemljama, imaju veoma važnu ulogu.

Nezavisno od uzroka, svaki visoki krvni pritisak koji dugo traje, ostavlja veoma teške posledice. On može da dovede do opterećenja i oštećenja leve strane srca (leva komora), do oštećenja krvnih sudova, da izazove arterosklerozu odnos- no otvrdnjavanje krvnih sudova – arterija i naročito otežava rad bubrega. Zato treba učiniti sve da se ovo oboljenje zaista uspešno suzbije.

Svaki hipertoničar može osetno da umanji sve ove opas- nosti, ako se striktno pridržava sledećih načela:

1. Smanjiti upotrebu soli na otprilike 1-2 g dnevno. To znači: uzdržavati se svakog dosoljavanja. So može da se učini nepotrebnim začinom veštom primenom domaćih začina i bilja uz što češću upotrebu neslanijih namirnica. Prirodni sadržaj soli u našim namirnicama nije štetan, već životno potreban. Zato prilikom kuvanja treba pored uzdržavanja od upotrebe soli obratiti pažnju i učiniti sve da se očuvaju mineralne materije u namirnicama. Jednom ili dva puta nedeljno po jedan dan treba jesti gšrinač sa voćem. Ovakav način ishrane može biti od koristi, jer doprinosi boljem izbacivanju tečnosti iz organizma. Sličan uspeh može se postići i kurama sa sokovima, ali njih treba sprovoditi samo pod nadzorom lekara.

2. Normalizovanje telesne težine treba ostvariti »lagano*. Brzo skidanje težine nekom nasilnom dijetom predstavlja stvari stres (koji podiže krvni pritisak) za organizam. Povišena telesna težina opterećuje srce i u zajednici sa visokim krvnim pritiskom izaziva nastajanje šećerne bolesti.

3. Svemu ovome treba dodati telesno kretanje, dovoljno odmora i dovoljno sna i opuštenosti.

Kao mera fizikalne teragšje svakodnevno treba sprovoditi naizmenične kupke donjih ekstremiteta, tople kupke sa lakom masažom ili kupke sa postepenim povećavanjem tem- perature. JTečenju treba dodati i boravak u srednje visokim planinama. Postoji i lekovito bilje pomoću koga se može sma- njiti krvni pritisak ako se razborito primenjuje, na pri- mer – beli luk, crni luk, i be- li glog.

U slučajevima velikih poremećaja krvnog pritiska treba upotrebljavati lekove za smanjenje krvnog pritiska koje samo lekar može da odredi i prepiše, jer ponekad mogu da izazovu nepoželjna sporedna dejstva. Tako pojedini od ovih lekova izazivaju nedostatak kalijuma zato što podstiču bubrege na pojačano izbaciva- nje tečnosti. Ovo negativno dej- stvo može se suzbiti svakodnevnim uzimanjem voća (naročito grejpfruta, pomoranci, banana, suvog voćaj. Od povrća naročito dobro mogu pomoći paradajz, paprika, peršun, koprive, celer, mrkva, bundeva i krompir, spanać, blitva.

KAKO SMANJITI VISOK KRVNI PRITISAK?

Previše soli u ishrani je nezdravo – naročito kod ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska. U takvim slučajevima samo jedan dan sa jelovnikom u toku sedmice od voća i pirinča može učiniti pravo čudo. Na ovaj način telo će se osloboditi tečnosti i organizam koji je u stresu zbog visokog krvnog pritiska znatno će poboljšati svoju funkciju.

Ova »dijeta« je punovredna. Ona mnogih azijskih naroda koji – ukoliko ne troše kao Japanci do 35 g soli dnevno – po pravilu ne poznaju visok krvni pritisak, evo recepta za jedno takvo je- lo:

Jednu šolju neglaziranog (integralnog) pirinča oprati hladnom vodom. Naliti ga šoljom i po vode i pustiti da proključa. Toplogu smanjiti i oko 20 minuta polako kuvati na tihoj vatri. Iseći na komade srednje veličine 200 g voća (na odgovara normalnoj hrani primer jabuke ili kruške), dodati sve to pirinču sa malo li- muna i još 15 minuta polako kuvati. Promešati i ako je potrebno, dodati još malo vode, da se pirinač ne bi uhvatio, skinuti sa vatre i pustiti da se ohladi.

Od ove mase dobiće se 4 porcije koje se u toku dana dele na obroke. Kao piće dolazi u obzir mineralna voda (siromašna kalijumom) ili razblaženi čisti voćni sok.

Tags:, , , ,
Posted in: Krvni pritisak

Comments are closed.

shared on wplocker.com