By 17 Juna, 2012

Kako sprečiti bolesti zuba

Zdrava ishrana
Hleb čini glavni i najveći deo čovekove ishrane. Crni hleb, osim svog dobro sastava, doprinosi svojom tvrdinom boljem žvakanju, čišćenju zuba, boljoj salivaciji. Beli hleb se lepi za zube, ostaje relativno dugo u ustima zbog čega je omogućena njegova fermentacija i štetno dejstvo.

U faktor “ishrana” može se uvrstiti i meka hrana koja dovodi do smanjenja funkcije organa za žvakanje sa čitavim nizom posledica: lošije samočišćenje zuba, gomilanje naslaga, destimulacija parodontalnog tkiva i drugo, što omogućava obilje patoloških procesa na zubima.

Higijena usta
Najbolje sredstvo u borbi protiv karijesa, pored pravilne ishrane, je dobra higijena usta. Za nju su potrebni: četkica, pasta, voda i malo dobre volje i vremena.

Četkice za zube potiču iz Kine da bi se u zapadnoj civilizaciji pojavile tek u 18. veku. Sve do 20. veka bile su privilegija bogatijih slojeva. Četkice su danas jedan od najjeftinijih proizvoda i dostupne su svakome. Osnovna uloga četkice je da odstrani strane materije sa zuba, a to su, pre svega, meke naslage, bakterije, ostaci hrane, zatim da onemogući nastanak plaka i da izvrši masažu desni. Najbolje su četkice od sintetičkih vlakana jer se one ne krzaju, ne bubre, a takođe, mogu se zaobliti.

Uloga paste ogleda se u povećanju mehaničkog dejstva četkice, ona pored toga ima zadatak da osveži dah i tim svojim kozmetičko-higijenskim efektom uvećava volju i raspoloženje za pranje zuba. Sastoji se iz materija koje imaju mehaničko dejstvo, penušajućih materija, vezujućih i aromatičnih, zatim sadrži korigense, boje i zaštitne materije kao što je fluor.

Zube treba prati posle svakog obroka, a ako je to neizvodljivo onda makar dva puta dnevno. Neophodno je oprati zube pre spavanja, jer se noću pljuvačka smanjeno luči i zbog toga izostaje njen efekat pufera.

Dužina pranja zavisi od metode pranja, ali ne treba da traje manje od dve minute, mada iskustva go- vore da se ovo svodi na nekoliko desetina sekundi.

Postoji više metoda pranja zuba, nijedna od njih nema izrazite prednosti, neke imaju nedostatke, ali osnovni cilj – čisti zubi i sluzokoža-u že se postići svakom metodom ako se sistema’ primenjuje.

Kako izabrati pravu četkicu za zube
Osnovna uloga četkice za zube je da odstrani sve strane materije sa zuba i izvrši masažu desni.
Pravilan izbor četkice za zube zavisi od stanja usta i zuba, od uzrasta, od manuelne spretnosti,
ličnih sklonosti. Prilikom izbora četkice važi pravilo: postići maksimalan efekat a izbeći neželjena dejstva.
Na četkici se razlikuju glavica i drška. Njihove dimenzije zavise od anatomorfoloških karakteristika usta i zuba koje zavise od uzrasta i drugih individualnih osobina.
Za praktičnu primenu dovoljno je poznavati dimenzije za tri uzrasta: četkica za decu do osam godina, četkica za decu od devet do jedanaest godina i četkica za odrasle, tj. preko dvanaest godina.
Tvrdoća četkice zavisi od debljine odnosno prečnika vlakna i prema toj osobini razlikuje se pet vrsta četkica: izuzetno meka, meka, normalna, tvrda i izuzetno tvrda.
Za redovnu upotrebu odrasli mogu koristiti normalnu ili tvrdu četkicu, a za decu dolaze u obzir meke i normalne a najmanja deca treba da koriste izuzetno meke, dok ne ovladaju tehnikom pranja.

Tvrdoća četkice se smanjuje do 27% kada se pokvasi vodom.
Četkice se prave i od prirodnih vlakana kao što su kozja i slično, ili od veštačkih kao što su najlon, perlon i slično .

Četkice od sintetičkih vlakana su bolje, jer ne bubre, ne krzaju se i nemaju središnji kanal u kome se mogu zadržavati mikroorganizmi. Veštačka vlakna moraju biti zaobljena da svojom oštrinom ne bi oštetila gleđ.
Posle svake upotrebe četkicu treba dobro oprati i osušiti. Nije loše koristiti i dve četkice naizmenično. Kad četkica znatnije promeni svoj prvobitni oblik i snopići nisu više uredno poređani ili počinju da se pomeraju i otpadaju, četkicu treba menjati.

Tags:, , , , ,
Posted in: Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com