By 16 Juna, 2012

Beli luk- tajno sredstvo uspešne preventive

BELI LUK je upotrebljavan još u antičko doba u borbi protiv raka koji se pojavljivao kod žena. U medicinskoj literaturi vekovima postoje uputstva i mnogi izveštaji na osnovu kojih se u narodnoj medicini beli luk preporučuje kao vrlo uspešno sredstvo koje se zbog povoljnog delovanja upotrebljava u lečenju različitih oblika raka. U zemljama u kojima se jede mnogo belog i crnog luka (Allium sativum u A11ium sera), kao na primer u Francuskoj, Italiji, na Balkanu, u Egiptu, Indiji i Kini zapaženo je da se rak pojavljuje znatno ređe.

BELI LUK POVEĆABA ODBRAMBENU MOC ORGANIZMA

Tridesetih godina našega veka ljudi su počeli da otkrivaju odnos raka i ishrane koja sprečava njegovu pojavu, a sastojala se uglavnom od belog luka. O pravoj vrednosti ovog fenomena u to vreme gotovo se ništa nije znalo. Čovek se zadovoljavao dugogodišnjim iskustvom. Godine 1913. Kenigsfeld i Prausnic saopštili su rezultate svoga istraživanja, posle čega su počela da se pojavljuju razna alil-jedinjenja, a medju njima kao najpoznatije dijalildisulfid supstanca sa delotvornijim antibiotičkim dejstvom vrlo korisnim u preventivi tumora. Kasnije, u ogledima sa kalemljenim tumorima, utvrdjeno je (Gesber) u studiji da ga ne treba precenjivati. Beli luk bi najpre trebalo smatrati dodatnim sredstvom sa korisnim delovanjem.

Medjutim, u novije vreme pojavljuju se različita saznanja o belom luku, koja treba još mnogo istraživati. Pored ,uticaja na poboljšanje telesnog imuniteta preko makrofoga i limfocita (odbrambene helije u koštanoj srži, slezini, timusu), beli luk prema podacima novijih autora ima neposredno antitumorozno dejstvo na celije raka. Nije utvrljeno nikakvo njegovo štetno dejstvo na zdrave celije koje nisu zahvacene bolešcu.

Kad razmišljamo o belom luku, nehotično se secamo otkrica penicilina, odnosno lekovitog dejstva plesni, što se u narodnoj medicini znalo vec u vreme Rimljana. Poznati ogled sa hranom koji je vršio Kaspari na miševima potvrdio je njeno preventivno dejstvo. Pomocu

belog luka moguce je bitno postici preventivno povecanje imuniteta. Na isti način uspelo je i drugim istraživačima da spreče rast tumora koji je nastao ubacivanjem tumoroznih celija.

Delovanjem alicina materije iz belog luka u 11 do 20 slučajeva pacova sa sarkomom uspešno je zaustavljeno napredovanje tumora. Veruje se da alicin sadrži delotvorni princip belog luka. Zanimljivo je bilo posmatranje biljnih hemija koje su bile tretirane eteričnim uljima iz belog luka.

Pomocu isparljivih sastojaka belog luka (eterična ulja) može se potpuno zaustaviti stvaranje polena cveta Sate1ia sinensis. Isti efekat postiže se i zračenjem gama-zracima. Na ogledima sa životinjama dokazano je da svaka vrsta tumora ne reaguje isto na sastojke iz belog luka. Veliki značaj imaju pokušaji japanskih istraživača na osnovu kojih je utvrdjeno da miševi tretirani sokom od belog luka nisu dooili nikakav tumor iako su im bile ubrizgane tumorozne celije. Oni su stekli imuniter prema tako promenjenim celijama. Drugim rečima, otrovnost celija raka može se uspešno suzbiti.

Ove oglede u međuvremenu potvrdili su i drugi istraživači. Na biljnim oglednim uzorcima utvrjjeno je, zavisno od koncentracije, delovanje ekstrakta belog luka i to u svim delovima procesa deobe celija. Mikroskopski je utvrđen lom kromozoma, lepljenje hromozoma, kao i gubitak hromatina do potpunog razlaganja celije.

U jednoj od prvih kliničkih primena Špirak je 1962. godine davao u vidu intramuskularnih injekcija preparate koji su bili sastavljeni od soka od belog luka, pacijentima u podmaklom stadijumu raka koji se pojavio na raznim mestima želudac, donja usna, dojka, grkljan i leukemija. Kod 26 od ukupno 35 pacijenata utvrđeno je, ako ne izlečenje, ipak uočljiv napredak. Dejstvo belog luka protiv tumora upucuje na postojanje materija koje sprečavaju aktivnost određenik enzima, kao na primer katepsina, u zlohudnim celijama.

Kineski istraživači došli su do saznanja da ekstrakti belog luka ne sprečavaju samo rast jednocelijskih gljiva vec snizavaju koncentraciju nitrata i tako oslabljuj čak i sprečavaju stvaranje karcinogenog nitrosamina u želucu.

I CRNI LUK SADRŽI ALICIN

Kao i beli i crni luk sadrži alicin koji doprinosi antitumoroznom delovanju belog luka. Uz pomoc ovog saznanja može se objasniti zašto veoma rašireno uživanje prženog mesa ne stvara još više oboljenja od raka u predelu želuca i creva. Redovno uzimanje belog luka (verovatno i crnog luka) smanjuje koncentraciju nitrata u želudačnom soku. Zapaženo ,je da to nije slučaj kod osoba koje retko ili uopšte ne jedu beli luk. To je verovatno objašnjenje, za to što oni koji jedu beli luk gotov ne obolevaju od raka na želucu: Na celijama raka želuca može da se utvrdi jak citotoksični efekat. Kad se sve ovo porvrdi, tada možemo govoriti o mnogostruko delotvornom mehanizmu.

ELEMENTI U TRAGOVIIv1A SA IMUNOLOŠKIM DEJSTVOM

Povoljno dejstvo beloga luka, poznato iz narodne medicine u lečenju pojedinih oblika oboljenja od raka, može se objasniti podsticanjem prirodnog imuniteta prema raku i to putem delovanja na makrofage i limfocite. Ovim korisnim saznanjima možemo dodati i saznanje o visokom sadržaju sezena i gerianijuma, i elemenata u tragovima koji u slučaju pojave raka veoma povoljno utiču na vase iltunološke procese.

DVA ČEŠNJA BELOG LUKA DNEVNO

Koliko često, kada i koliko dugo treba jesti beli luk? Iako još ne postoje nikakve smernice, ipak preporuka je da se dnevno jede oko dva cesnja belog luka.

Tags:, , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com