By 15 Juna, 2012

Akne i Bubuljice na licu

Akne predstavljaju oboljenje lojnih žlezda u koži i kanalu kroz koji izlučevine tih žlezda izlaze na površinu kože. Ove žlezde su veće i brojnije na koži lica, leđa i grudnog koša. Poneko ih ima samo na licu, drugi pak i na licu i leđima, a retki su oni koji ih imaju samo na koži grudnog koša.

Gotovo svaki adolescent nekada ima manji broj bubuljica (85 % onih sa tzv. fiziološkim bubuljicama), dok ih drugi imaju znatno više. Ova normalna pojava u adolescenciji često uznemirava mlade ljude. Od toga 15 % ima teži oblik koji treba lečiti. Prikazujemo vam zato dve slike.

Obično se akne prvi put javljaju oko trinaeste godine života i to ranije kod devojaka jer one ranije ulaze u pubertet. Bubuljice se retko viđaju kod dece od sedme do devete godine života. Ako izostane lečenje, broj bubuljica se povećava i dostiže maksimum u sedamnaestoj godini kod devojaka odnosno osamnaestoj ili devetnaestoj godini kod mladića. Od toga doba izraženost ostaje nepromenjena i stanje se postepeno popravlja od dvadeset prve do dvadeset druge godine starosti. Kod većine osoba akne nestaju oko dvadeset pete godine života, ali kod 5% žena mogu se zadržati do četrdesete godine. Ovakva upornost sreće se samo kod 1% muškaraca. »Normalne« mladalačke akne traju kraće obično četiri do šest godina.

Akne nisu zarazne, one su posledica interreakcije između »normalnih« bakterija koje postoje na koži i veoma velike količine i kvaliteta loja koji proizvodi oboleli od akni. Reakcija na zapaljenje je različita. Tačan proces zapaljenja kod akni nije precizno utvrđen, ali u njemu gotovo sigurno učestvuju bakterije.

Bubuljice se mogu podeliti na zapaljene i nezapaljene. Nezapaljene bubuljice imaju beo ili crni vrh i mogu se kozmetički čistiti. Zapaljene bubuljice javljaju se kao papule male bubuljice, pustule gnojanice, noduludi čvorići ili ciste.

Šta utiče na pojavu akni?

Uobičajeno je pogoršanje akni sedam do deset dana pred menstrualni ciklus, a što je uslovljeno mesečnim kolebanjem nivoa hormona u krvi. Uticaj trudnoće na akne je različit. Nekim osobama je bolje, nekima gore, a većini je isto. Postoji nasledna sklonost prema aknama.

Da li ceđenje akni pomaže isceljenju?

Iako je iskušenje često vrlo veliko pokušajte da izbegnete ovaj zahvat. Time ćete samo oštetiti kožu i proširiti infekciju i upalu, a samim tim odložiti izlečenje i ubrzati formiranje ožiljaka. Kada baš ne možete da izbegnete ovaj postupak, cedite ih nežno i to samo one sa crnim ili belim vrhom (mitesere), a pre i posle toga obavezno dezinfikujte lice.

Da li odeća može da utiče na akne?

Da. Ako akne postoje na telu nosite laganu, široku odeću, izbegavajte materijale koji nadražuju kožu kao što su vuna i sintetika. Higijena donjeg veša i odeće takođe je vrlo bitna.

Šta možete uraditi da se oslobodite akni?

Osim što možete da razgovarate sa svojim lekarom ili farmaceutom, takođe možete pomoći sebi tako što ćete postati svesni stvari koje mogu uticati na vaše akne (tako na primer sunčanje može da pomogne).

Može li čišćenje lica da izleči akne?

Umivanjem sapunom ne možete ukloniti ak- ne. Sve što se tim postiže to je uklanjanje nečistoće i viška masti. I ako umivanje može da doprinese poboljšanju akni ne preterujte u tome. Izvesna količina masti na licu potrebna je da lice ne bude suvo. Često pranje i trljanje mogu samo da štete licu.

Savet – upotrebljavajte samo neparfimisane sapune. Ako vam sapun nadražuje kožu lica odmah ga zamenite.

Da li šminka negativno utiče na akne?

Uobičajeno je da devojke pokušavaju da akne pokriju šminkom, zato pore na koži postaju zatvorene akne. Ovaj zahvat retko uspeva, ali i stvara uslove za pogoršanje akni.

Osobe kojima je šminka potrebna iz psiholoških razloga treba da je koriste u najmanjoj mogućoj meri, i kratko.

Hrana i akne?

Medicinska istraživanja do sada nisu pružila nikakav dokaz da bilo kakva hrana izaziva ili pogoršava akne. Međutim, ako ustanovite da vam neka hrana izaziva iznenadno crvenilo ili tegobe u procesu varenja, tada je, naravno, neko vreme izbegavajte. U svakom slučaju zdrava hrana, dosta tečnosti, boravak na svežem vazduhu i rekreacija koriste celom telu pa i licu.

Mogu li drugi uzročnici doprineti pogoršanju akni?

Izloženost kože delovanju ulja, masti može prouzrokovati akne. Veoma visoke temperature u pojedinim prostorijama kao u pekari, kuhinji, mogu izazvati pojačano znojenje pa samim tim i pogoršanje akni. S druge strane sunce je dobro za akne i one se kod 60 % osoba mogu leti poboljšati, dok 20% obolelih ne primećuje poboljšanje posle sunčanja. Ipak kvarcne lampe i solarijume ne upotrebljavajte pre konsultacije sa lekarom.

Da li postoji neko posebno vreme za pogoršanje akni?

Previše stresa i brige mogu pogoršati akne. Studenti obično imaju više problema sa upalama akni u vreme ispita zato što stres doprinosi povećanju prisustva hormona koji izazivaju akne. Osoba u stresu često je skpona da dira i cedi bubuljice.

Koliko je vremena potrebno da akne iščeznu?

Ponekad i najsavremenije terapije i najupornije lečenje zahtevaju određeno vreme da neki tretman pokaže rezultate. Potrebno je nekoliko meseci pre nego što se akne očiste. Zato treba imati na umu da što duže postoji tendencija prema stvaranju akni to su i tretmani duži. Budite strpljivi, redovno uzimajte terapiju i slušajte savete svoga lekara.

U lečenju akni od velike je važnosti održavanje higijene u najširem smislu, a naročito higijene kože lica. 

Tags:, , , , ,
Posted in: Lice

Comments are closed.

shared on wplocker.com