By 10 Maja, 2012

Oboljenje prostate

Oboljenje prostate mozda je jedan od najvecih problema sa kojima se susrecu muskarci svih uzrasta.  Kod mladjih muskaraca,  najuobicajeniji problem u vezi sa prostatom jeste prostatitis,  sto jednostavno znaci upala prostate. Moze biti veoma neugodan,  ali nije opasan po zivot i ne znaci da pacijent u tom slucaju ima- ili da ce ikad imati- kancer prostate.

 Prostata,  zlezda otprilike velicine oraha,  obavija uretru, kanal koji nosi urin iz besike.  Kad dodje do upale i oticanja, muskarac moze imati potrebu da cesce mokri ili imati osecaj da to mora hitno uciniti. Mokrenje moze biti bolno, a mlaz urina slab i isprekidan. Moguca je pojava bolova u predelu prepona kao i u donjem delu ledja. Ako je zapaljenje izazvano bakterijom, simptomi se mogu naglo pojaviti a mozda ukljucivati i groznicu, temperaturu i krv u mokraci.

Postoje vise razlicitih vrsta prostatitisa:nebakterijski prostatitis- najcesci oblik- prostatodinija (prostatodynia), i hronicni i akutni bakterijski prostatitis. Varijante mogu imati slicne simptome, ali je svaka jedinstvena po svojim obelezjima te je neophodna lekarska dijagnoza.

Analiza mokrace verovatno je prvi test koji ce lekar izvrsiti kako bi utvrdio da li je krivac bakterija . Lekar moze isto tako obaviti digitalno ispitivanje rektalnim putem da bi osetio velicinu, oblik i tvrdocu prostate. Zavisno od rezultata ispitivanja, mogu se prepisati antibiotici. Posto ovo stanje moze biti vrlo uporno, bitno je da se lek uzme do kraja. Ako se dijagnostikuje nebakterijski prostatitis, antibiotici nece pomoci, ali se mogu umesto toga dati antiinflamatorni lekovi.

Jedna od frustrirajucih stvari u vezi sa prostatitisom jeste to sto on moze postati hronican, vracajuci se vise puta bez upozorenja. U nekim slucajevima izazvanim bakterijama, infekcija se lako prenosi izmedju seksualnih partnera. Nebakterijski prostatitis moze jednostavno nastati usled prestanka ili smanjenja ucestanosti seksualne aktivnosti, zato sto se ejakulacijom prazni tecnost nagomilana u prostati. Neki lekari preporucuju povecanje frekvencije seksualne aktivnosti radi ublazavanja simptoma.

U vecim slucajevima, prostatitis ce se vremenom povuci.Ali, prostata moze tako da otekne da potpuno zatvori uretru, onemogucujuci mokrenje. Ukoliko se to dogodi, pacijent mora biti hospi- talizovan, tako da mu se moze staviti kateter za dreniranje urina, a prepisuju se jaci antibiotici putem injekcija da bi se unistile bakterije izazivaci infekcije.

Starenjem ce povecava rizik od pojave prostatitisa i ostalih poremecaja u vezi sa prostatom. Normalni proces starenja inace povlaci sa sobom hitnost, ucestanost mokrena usred noci.
Pregledajte se na prvu pojavu simptoma, posle 45, predjite u protivnapad. Podvrgnite se jednom godisne lekarskom pregledu koji obuhvata test PSA i digitalno rektalno ispitivanje. Kad se na vreme otkrije, prakticno svako oboljenje prostate moze se uspesno leciti.

Tags:, , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com