By 26 Aprila, 2012

Hronični bronhitis

SIMPTOMI – skoro neprestani kašalj je prisutan, koji stvara sve više sluzi i gnoja, kao i kratkoća daha. Simptomi često postanu veoma ozbiljni.

UZROCI – nastaje usled stalne pojave akutnog bronhitisa ili nečega što neprekidno nadražuje pluća. To mogu biti alergeni, a naročito duvanski dim. Jedini koji imaju koristi od duvana jesu njihovi proizvođači. Interesantno je da su samo 9% Amerikanaca sa bronhitisom nepušači. Deca koja su izložena duvanskom dimu pod mnogo većim rizikom su od dobijanja bronhitisa.

Hronični bronhitis smanjuje količinu kiseonika u plućima i količinu izbačenog ugljen-dioksida, što vremenom dovodi do uvećanja srca, plićne hipertenzije i na kraju do otkazivanja srca. Ako se ne leči, može prerasti u tuberkulozu pluća.

LEČENJE
pijte dosta tečnosti: čiste vode, supe i biljnih čajeva. Pijte najmanje 2 litra tečnosti dnevno, kako bi sluz lakše izašla. Bez gaziranih pića, alkohola i kofeina.
Uzimajte vitamina C zbog rada creva.
Sve vrste voća, povrća i njihovih sokova su blagotvorni, ako nema alergijske reakcije na iste.
Za bronhitis su dobri čaj od anisa i bademovo mleko. Mleko napravite tako što ćete pomešati 6 kašika badema sa pola litra vode.
Protiv kongestije možete progutati malo aleve paprike i lobelije.
Ako je prisutna kratkoća daha ili dahtanje, očistite grlo sa nekoliko kapi tinkture od lobelije. Ona će opustiti grlo i bronhije.
Koristite isparivač, humidifier ili sud sa vodom na šporetu, radi vlažnosti vazduha.
Budite u krevetu sve vreme dok traje groznica. Bronhitis često se ne izleči, jer ljudi ne preleže dovoljno, a već počnu sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Idite u krevet i ozdravite!
Dišite duboko. Nekoliko puta dnevno naduvajte balon, jer se tako otvaraju i proširuju disajni putevi. Vežbe dubokog disanja treba da se rade 3-4 puta dnevno. udahnite duboko, zadržite nekoliko sekundi, i izdahnite. Uradite tako 10-20 puta. Tako će vazduh izaći iz obolelog dela.
Primenjujte zagrevanu kompresu tokom noći.
Topla kupka stopala će odvući krv iz grudi i ublažiće kongestiju.
Topla pića pomažu da se izbaci sluz. A kašalj je jedini način da se to učini. Zato nemojte koristiti lekove protiv kašlja kada imate bronhitis.
Pre spavanja primenjujte vlažnu toplu oblogu ili flašu sa toplom vodom na grudi i leđa. Time se oslobađa kongestija i lakše se zaspi.
U korisno lekovito bilje spadaju: tahebo, mišjakinja, ginko, čičak, lobelija, kora bresta, ehinaceja i kora divlje trešnje.

IZBEGAVATI
prestanite da pušite i izbacite duvan iz kuće. Ako imate hronični bronhitis, ne očekujte mnogo ako se ne otarasite duvana.
Nemojte piti mleko, ejr ono stvara debeli sloj sluzi koji otežava lečenje. Proizvodi od belog brašna i šećer ne treba da se koriste dok ne prođe bronhitis.
Izbegavajte umor i nazeb. Nemojte hodati bosi po hladnim površinama, dok ne ozdravite.
Izbegavajte razgovor, smejanje naglas, plakanje i prevelike napore, jer tako mogu započeti napadi.

ČUVAJTE SE
ako se kašalj pogorša, imate jaku grtoznicu, čujete pišteće zvukove, prisutna je letargija i slabost, javlja se bol u grudima i otežano disanje – pozovite lekara, jer postoji opasnost od zapaljenja pluća.
Ako se takvo stanje oduži, postoji rizik od dobijanja tuberkuloze ili raka pluća.
Neki stručnjak bi mogao da uz pomoć bronhoskopa pregleda bronhije i izvuče sluz napolje. Porblem vode je u tome što su danas takvi instrumenti često kontaminirani.
Poslednjih godina javila se nova vrstabronhitisa, prevashodno kod žena. Teško se leči i često traje između 3 sedmice do 5 meseci. Čaj od ljutića pomaže kod ovakvog stanja, ali i kod drugih vrsta bronhitisa.

POJAČATI OPŠTI OTPOR – graduativne primene hladne vode, aseptična ishrana, topla suva klima, provođenje vremena napolju.

KAŠALj – zagrevana obloga za grudi zaštićena plastičnim materijalom, pijenje dosta vode (1,5-3 litra dnevno) i inhalacija tople pare.

KAŠALj BEZ IZBACIVANjA SLUZI – povećajte moć iskašljavanja trljanejm ili pritiskom ruke umočenu u ledenu vodu na grudi ili udaranjem grudi sa hladnim vlažnim peškirom.

ASTMA – hladni lepezasti tuš na leđa iza grudi posle kojeg sledi zagrevana obloga za grudi, revulzivna kompresa na grudi, revulzivni tuš na noge, topla kupka stopala ili topla kupka nogu, tople obloge na noge, topla klizma. Ako simpatički nerv iritira, primenite toplu abdominalnu oblogu. Dobro zaštićena obloga za grudi.

EMFIZEM – naizmenična kompresa ili naizmenični tuš na kičmu, hladna frikcija, trljanje hladnim peškirom, trljanje vlažnim čaršavom, topla abdominalna obloga pokrivena samo flanelom, tople obloge za noge, hladna kompresa na rpedeo srca 5-30 minuta 3 puta dnevno.

– videti i tekst „Akutni bronhitis“.

Tags:, , , , ,
Posted in: Bolesti, Bronhitis

Comments are closed.

shared on wplocker.com