By 23 Aprila, 2012

Problemi sa disanjem

SIMPTOMI – u zadnjem delu usta curi tečnost i silazi u respiratorni trakt, započinjući napad kašlja, ili ka glasnim žicama.

UZROCI – većina ljudi ovo iskusi kada je dosta prehlađena i tome slično, dok neki imaju i kad su zdravi. Ovaj tekst je za njih.

U normalnim uslovim, tečnost se luči u zadnji deo nosa i grla, koje očiste cilije – male izrasline u vidu dlačica.

Međutim, ponekad nestane sluzi i cilije se ne pokreću. Zato izlučevine idu u zadnji deo nosa, tamo se nagomilavaju i onda kaplju u brohnijalne cevčice ili ka glasnim žicama.

Ovaj problem može nastati i usled alergije. Začinjena hrana je naročito poznata po tome da izaziva ovakve simptome.

Glavni uzrok je nepotpuni oporavak od prethodne bolesti. Možda se nikada niste dobro odmorili dok ste bili jako prehlađeni, te iako su ostali simptomi nestali, nazalna kongestija postala je hronična.

Evo nekoliko sugestija; jedna ili više njih može rešiti vaš problem:

LEČENJE
duvajte iz nosa redovno, ali radite to veoma nežno.
Isperite nos slanom vodom i grgoljite sa njom. Stavite pola kašičice soli u 240 ml tople vode (stručnjaci savetuju samo trećinu kašičice ako imate visok pritisak). sipajte tu vodu u pumpicu i njen vrh stavite u nos. Nakrenite glavu unazad, tako da vam pogled bude uperen ka gore. Nežno pritisnite pumpicu i lagano udahnite kroz nos. Iako vam možda u početku bude neugodno, doneće vam mnogo olakšanja. Na kraju nežno istresite nos, kako biste izbacili što više tečnosti. Radite ovo 3 puta dnevno tokom 5 dana. Posle toga grgoljite sa istom količinom soli u vodi.
Smanjite stres pod kojim se nalazite i prestanite da pijete mleko, ali zato pijte dosta vode ili hranljivih tečnosti. Od koristi je biljni čaj sa malo limuna i medom.
Humidifier u sobi održaće vazduh vlažnim.
Izbegavajte nazalne dekongestante, kapi za nos, i drugo. Na duže staze, oni će vam doneti više nevolja nego što će vam pomoći.
Ako stvarno želite da ovaj problem rešite na najbrži i najbolji mogući način, onda se odmarajte u krevetu nekoliko dana, budite na postu sa voćnim sokovima, primenite par klizmi, i već trećeg dana bićete u savršenoj formi.

Tags:, ,
Posted in: Bolesti, Disanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com