By 15 Aprila, 2012

Malapsorpcija

SIMPTOMI – česti su anemija, dijareja i gubitak težine, kao i povraćanje, mučnina i stomačni bolovi. Ponekad se umesto gubitka javlja povećanje telesne težine.

U ostale simptome mogu spadati: suva koža, umor, naduvenost stomaka, gasovi, zatvor, dijareja, PMS, stanjivanje kose, lako dobijanje modrica, depresija ili nemogućnost koncentrisanja. Mogućni su problemi sa vidom (naročito loš noćni vid) i veća, bleda i masna stolica (poznata kao steatorea).

UZROCI – izgleda da je ovaj poremećaj „kanta za sve simptome“: generalno, čim neki hranljivi sastojak ne može pravilno da se apsorbuje u gastrointestinalni (GI) trakt, problem se nazove „sindromom malapsorpcije“.

Potencijalni uzroci su nezdrava ishrana, nesposobnost tela da proizvede dovoljno digestivnih enzima, nemogućnost pravilnog apsorbovanja vitamina B grupe ili nedostatak iste u hrani, oboljenja žučne kese, jetre, žučnih kanala ili pankreasa. Možda su prisutne i alergije na hranu.

U ostale uzroke spadaju: oštećeni crevni zidovi (usled sindroma nadraženog creva), nepodnošenje laktoze, Hronova bolest, divertikulitis, celijačna bolest, kolitis ili parazitske infekcije, kao i prevelika količina anticida, alkohola ili laksativa. Isti učinak može imati hroničan zatvor ili dijareja.

Terapija zračenja, hrana koja sadrži šećer i terapija digitalisom mogu da smanje upijajuću površinu creva. Sličan efekat ima prenamnožavanje kandide u digestivnom traktu i poremećaji limfnog sistema.

Prebrz rad creva čini da hranljivi sastojci izađu iz ela kao otpadni produkti.

Većinu simptoma ove bolesti mogu izazvati sida i rak. Postoji još velik broj drugih uzroka, kao što su razne vrste lekova. Prerano starenje može izazvati smanjeno lučenje stomačne kiseline i digestivnih enzima.

LEČENJE
probajte da pronađete uzroke vašeg stanja, koji su opisani na sajtu, i primenite uputstva iz drugih tekstova. Veoma je važno i da se telo pročisti, a onda ojača dobrim zdravstvenim programom.
Jedite sveže voće i povrće, kuvan braon pirinač ili žitarice u celom zrnu. Jedite manje obroke i dobro sažvaćite hranu.
Izbacite sve masti i ulja, osim 2 kašičice lanenog ulja dnevno. nemojte konzumirati meso, kafu, alkohol i duvan. Pijte 8 čaša čiste vode dnevno.
Pravilno se odmarajte, budite fizički aktivni, izlažite se sunčevoj svetlosti i budite na svežem vazduhu.
Koren mahonije je lekovit i poboljšava varenje. Kamilica smiruje uznemiren stomak, a pitoma nana i peršun su takođe dobri.
Pobrinite se da se creva pravilno rade i redovno prazne.
Oslobodite se briga i napetosti.
Ne uzimajte lekove koji ometaju upijanje hranljivih sastojaka (poput antibiotika, sulfasalazina i kortikosteroida).

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com