By 6 Aprila, 2012

Analna fisura

SIMPTOMI – nakon većeg pražnjenja creva javlja se peckanje, bridenje i mogućno krvarenje iz rektuma. Prisutan je bolni crveni otok ili rana na ili oko analnog otvora.

UZROCI – hemoroidi su otečene vene anusa i rektuma. Fisure su ranice ili pukotine na koži na istom delu tela.

Mesta gde se spajaju sluzokoža i koža može da ima manje poderotine. To se dešava ponekad i na uglovima usta. Fisure rektuma su slične tome. uobičajen uzrok je velika, tvrda stolica.

LEČENJE
jedno istraživanje je pokazalo da su pacijenti brzo ozdravili pošto su jeli hranu koja ne izaziva zatvor i koja sadrži dosta vlakana, i pošto su primenjivali sedeće kupke.
Pazite se zatvora. Obavezno unosite vlakna iz hrane i pijte dosta vode (6-8 čaša dnevno). Ove dve stvari će proizvesti meku stolicu. Jedite više voća i povrća.
Nemojte češati oboleli deo. Nežno brišite taj deo.
Pazite se dijareje, jer ona može da omekša rektalno tkivo, koje je onda sklonije poderotinama
Sedite na nečemu mekom. U apotekama možete kupiti specijalne jastučiće.
Umereno vruća voda opušta i godi obolelom delu tela. Možete primenjivati sedeće kupke sa astringentnim biljkama, koje će dovesti do izlečenja (poput čaja od hrastove kore).
Izvanredne lekovite biljke za ovu svrhu: krameria (za sedeću kupku), majčina dušica (pročišćava i deluje kao antiseptik), azijska bokvica (smiruje, deluje protiv upala, oslobađa neprijatnosti).
Ako je potrebno za održavanje suvoće, nanesite na oboleli deo kukuruzni skrob nakon svakog kupanja. Nemojte koristiti puder sa talkom u ovu, niti bilo koju drugu svrhu, jer izaziva rak. To je vrsta stene koja ni u kom obliku ne sme da uđe u naše telo, niti sme da se udiše.
Ovi otoci se mogu otvoriti uz pomoć nekog sečiva ili potapanjem u toplu sedeću kupku sa troprocentnom bornom kiselinom. Kašna obloga od ehinaceje može se diretko primeniti naapsces, radi dezinfekcije i oblikovanja, kako bi mogao da se otvori. Za čišćenje i dezinfekciju otvorenog apscesa upotrebite troprocentni vodonik-eproksid.
Bebe sa ovim problemom ne trba da piju kravlje mleko, jer ono uzrokuje zatvor.

Tags:, ,
Posted in: Anus, Bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com