By 13 Marta, 2012

Sindrom propustljivog creva

SIMPTOMI – stalni bol u crevnom traktu, koji dovodi do brojnih komplikacija.

UZROCI – ovo je čest problem, koji se retko kad prepozna, kod kojeg sluzokoža creva postane previše propustljiva. Stvaraju se veliki prostori između ćelija crevnog zida, te se tuda propuštaju bakterije, toksini i hrana. toksični materijal (uključujući bakterije, gljivice, parazite i masti) ulazi u krvotok i tera jetru da se napreže i detoksifikuje krv. Može doći do mnogobrojnih oboljenja gastrointestinalnog trakta, poput Hronove bolesti, kolitisa, migrene, ekcema i problema sa imunim sistemom.

Uzroci su: loša ishrana, antibiotici, alkohol, kofein, NSAIDS (nesteroidni lekovi protiv upala), hemikalije, buđ i gljivice (iz žitarica i voća), nedostaci enzima, parazitska infekcija, umor, blaga groznica, česte prehlade, grip, infekcije, nepodnošenje određene hrane i kožni osipi.

Uzročne bolesti su: sida, oboljenje jetre, cistična fibroza, astma, reumatoidni artritis, celijačna bolest, lupus, sindrom hroničnog zamora, fibromijalgija, i autizam.

LEČENJE
sledeće kombinacije za sok od povrća otkloniće ovaj sindrom: šargarepa, peršun i kupus; šargarepa, celer i endivija; đumbir, peršun, beli luk, šargarepa i celer. Postite sa ovim sokovima 2-3 dana sedmično.
Kuvajte žitarice u termosu, jer takvo sporo kuvanje pomaže ozdravljenju digestivnog trakta. Žitarice su bogate enzimima, vitamina, mineralima i proteinima. Enzimi se ne gube.
Pijte što više tečnosti: čistu vodu, voćne sokove i bademovo mleko. Za doručak se mogu jesti heljda i proso. Oni su hranljivi i alko se vare. Jedite sirovo i popareno povrće, kao i voće. Jedite žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke.
Uzimajte acidofil, biljne digestivne enzime (papain i bromelain), beta-karotin, B kompleks, vitamin C, antioksidante, kalcijum, magnezijum, esencijalne masne kiseline (najbolji su ulje od lanenog semena i ulje od pšeničnih klica), morske trave.
U korisno lekovito bilje spadaju: aloja, ekstrakt semena grožđa, tahebo, mačji nokat, sladić, brest, gavez i ljutić.

Tags:,
Posted in: Bolesti, Creva

Comments are closed.

shared on wplocker.com