By 13 Marta, 2012

Polipi na debelom crevu

SIMPTOMI – obično ne stvaraju nikakve simptome, ali ako stvore, onda su prisutni: dijareja, krv u stolici ili krvarenje iz anusa (ponekad sa sluzi). Povremeno se može razviti anemija usled gubitka krvi, uzrokujući umor i kratkoću daha. Retko kad polipi dođu do anusa.

UZROCI – polipi su spororastuće izrasline koje se razvijaju u unutrašnjosti debelog creva. Neki su mali, sferični i zakačeni direktno za crevni zid, dok su drugi veliki i po 2,5 cm i zakačeni za zid peteljkom. Mogu da se jave pojedinačno ili u grupama. Oni koji su u prečniku veći od 1 cm mogu postati kancerogeni.

Veoma su česta pojava u razvijenim zemljama, gde najmanje svaki treći čovek preko 69 godina boluje. Uzročni faktori su hemikalije iz vazduha, vode, zemljišta i hrane. drugi uzrok jeste prejedanje i jedenje nezdrave hrane. Tada prevelika količina beskorisne i štetne materije ulazi u telo, te se njen jedan deo skladišti u polipima.

LEČENJE
jedite manje količine zdrave hrane, poput voća, povrća, žitarica u celom zrnu, orašastih plodova i mahunarki. Jedite više vlakana, a nemojte životinjske masti. Vlakna iz hrane su važna. Ako budete jednostavno jeli više vlakana i zdraviju hranu, a izbegavali područja gde je prisutno hemijsko zagađenje, nećete imati problema sa polipima. Povećajte i unos vode, kada budete povećali unos vlakana.
Nemojte konzumirati prerađenu, prženu i brzu hranu, kao ni kofein, duvan i alkohol.
Uzimajte multivitaminski dodatak, plus vitamin A (10000 IJ), karoten (u vidu soka od šargarepe, i crvenog i žutog povrća), vitamin C (1000 mg) i vitamin E (400 mg).
Održavajte debelo crevo čistim povremenom primenom niske klizme kada je potrebno.
Nemojte se naprezati tokom pražnjenja creva.

Tags:, , , ,
Posted in: Bolesti, Creva

Comments are closed.

shared on wplocker.com