By 13 Marta, 2012

Divertikuloza creva – simptomi i lečenje

SIMPTOMI – nema simptoma dok ne dođe do infekcije ili zapaljenja, što izaziva drhtavicu, groznicu i bol. Bol može biti lokkalizovan u donjem levom delu stomaka i može trajati neprestano. Ponekad dođu i kraći periodi sa dijarejom.

Ako imate više od 40 godina i povremene stomačne grčeve, gasove i dijareju koja se smenjuje sa zatvorom, moguće je da imate i divertikulitis.

UZROCI – divertikule su male kesice u obliku torbe koje se nalaze unutar debelog creva, uglavnom u njegovom silaznom delu. Divertikuloza je oboljenje kod kojeg su ove kesice prisutne. Kada dođe do njihove infekcije i upale, to je onda divertikulitis.

Kada neko ima zatvor, on se onda previše napreže. Vazdušni pritisak koji se stvori ovim mišićnim naprezanjem može stvoriti male „džepove“ u zidovima silaznog dela debelog creva.

Kada se jednom stvore, oni nikad ne nestaju više. Sami po sebi ne stvaraju nikakve simptome. Problem je u tome što vremenom u njima mogu da se nakupe fekalne materije i tako privuku bakterije. Potom dolazi do infekcije ili zapaljenja, a time i do groznice, drhtavice i bolova.

Kada dođe do njihove infekcije i upale, javlja se divertikulitis, a sa njim i navedeni simptomi.

Ovo je još jedna vrsta bolesti uzrokovana „modernom“ rafinisanom i nezdravom hranom. Ona je praktično nepoznata bolest u zemljama trećeg sveta, gde se jede hrana sa dosta vlakana.

Više od polovine Amerikanaca preko 60 godina pati od ovog problema.

LEČENJE
da ne bi nastale one male kesice u crevu, pazite da ne dobijete zatvor. To ćete postići ako budete unosili vlakna (sveže voće i povrće, mekinje, i ostalo), pili više vode, itd. Za više informacija videti  „Zatvor“.
Nemojte odlagati pražnjenje creva. Čom vas potera, odmah idite, nemojte čekati.
Budite fizički aktivni, naročito napolju. Jedno istraživanje je dokazalo da ljudi koji nisu dovoljno fizički aktivni imaju 2,5 puta više šansi da dobiju divertikulitis.
Od velike pomoći su šljive, sokovi od pasiranog voćai biljni čajevi. Sokovi od šargarepe, cvekle, celera i zeleniša su odlični. Od voćnih sokova najbolji su od papaje, ananasa, jabuke i limuna.
Dobro sažvaćite orašaste plodove, semenke i kokice kad ih jedete, kako en bi ušli u divertikule.
Jedite manje obroke. Beli luk leči i izbacuje toksine.
Svi pacovi kojima je bila data hrana sa dosta masti nakon 90 sedmica dobili su divertikule u debelom crevu. Unos vlakana smanjuje pritisak u crevima, iblažuje ili eliminiše simptome.
Nemojte konzumirati proizvode sa kofeinom, jer on iritira debelo crevo.
Nemojte jesti mnogo šećera.
Pušenje i stres pogoršavaju stanje.
Pojasevi, kaiševi i čvrsti zavoji oko struka povećavaju abdominalni pritisak na debelo crevo.
Nemačka vlada je za lečenje divertikulitisa propisala uzimanje 1-3 kašičice isitnjenog lanenog semena 2-3 puta dnevno, uz dosta vode. I seme bokvice je dobro, ali ono ne prija svim ljudima (jedna kašičica pomešana sa 240 ml vode ili soka, tokom obroka). Oboje omekšavaju stolicu, a isto čini i brest.
Vlaknasta brestova kora godi crevima i stimuliše njen rad. Šljive i sok od šljiva sadrže dosta vlakana; oni se vekovima koriste protiv zatvora. Čaj od kamilice (2 kašičice sušene biljke na šolju kipuće vode, krčka se 5-10 minuta) dečuje protiv upale i prija digestivnom traktu. Tahebo (2 šolje dnevno) ubija bakterije i leči.
Ovo je pobednička formula: pomešajte 2 dela divljeg jama sa po jednim delom odoljena, pitome nane i Viburnum prunifolium.
U drugo blagotvorno bilje spadaju aloja, ljutić, aleva paprika, hajdučka trava, papaja i crvena detelina.
B kompleks plus acidofil, zbog crevne flore. Beta-karotin (25000 IJ) za zaštitu i lečnje sluzkože debelog creva, kao i vitamin E (600 IJ). Vitamin C sa bioflavonoidima (2000 mg u odvojemi dozama) ublažava zapaljenje.

TOKOM AKUTNE FAZE – čim počnu simptomi, primenite pročišćujuću klizmu (2 litra vode i limunov sok). Uzmite 4 tablete uglja sa velikom čašom vode.

Ako su prisutni bolovi ili grčevi u debelom crevu, primenite grejni jastuk na stomak.

Tokom akutne faze napadam možda je najbolje da jedete samo hranu sa malo vlakana tokom veoma kratkog vremenskog perioda. Posle toga se vratite na ishranu sa dosta vlakana.

Ako je napad jak, privremeno uzimajte blendiranu hranu. Pijte sokove od šargarepe, kupusa i zeleniša.

Za ublažavanje simptoma masirajte levu stranu stomaka. Ustanite i protegnite se.

Pokušajte da redovno praznite creva. Prvo što treba da uradite ujutru jeste da unesete vlakna u organizam i pre doručka da popijete litar vode.

Svakog dana proveravajte stolicu. Ako je crna, znači da je prisutna krv. Odnesite uzorak lekaru.

Tags:, , , ,
Posted in: Bolesti, Creva

Comments are closed.

shared on wplocker.com