By 6 Marta, 2012

Problem sa stomakom na putevima

SIMPTOMI – dijareja uzrokovana putovanjem po stranim zemljama.

UZROCI – higijenski uslovi i bakterijska flora su drugačiji u drugim zemljama. Domaće stanovništvo je naviknuto na njih, dok je strancima teže da se prilagode i možda bude preveliko opterećenje za njihov crevni trakt.

Prvi problem predstavljaju njihove vrste eširihija koli bakterije, koje stvaraju toksin koji sprečava vaša creva da upiju vodu iz unesene hrane i tečnosti. Posledica toga jeste dijareja.

Salmonela i šigela takođe mogu biti uzrok putničke dijareje, koja je u stvari dizenterija. Manji broj slučajeva bio je uzrokovan rotavirusom ili parazitom giardia.

Do 50% slučajeva putničke dijareje je neobjašnjivo, mada se sumnja na umor, promene u ishrani, visinsku bolest i džet leg.

Ljudi koji putuju svake godine kažu da je 50% šansa da dobijete dijareju ako putujete preko okeana, čak i ako ste se dobro pripremili za put. Evo šta treba da činite:

LEČENJE
američki turisti često uzimaju entero-vioform tablete, koje treba da uzimaju nekoliko puta dnevno. međutim, ti lekovi su zabranjeni u Japanu i Švedskoj jer mogu da prouzrokuju nervna i očna oštećenja.
Umesto toga, kada putujete uzimajte tablete betain HCl, i progutajte 2 tablete nakon svakog jela. Hlorovodonična kiselina će ubiti bakterije u stomaku i sprećiće nastanak infekcije.
Isti efekat ima i sok od limuna ili limete kada se uzme na prazan stomak.
Za još bolji efekat pojedite i malo belog luka uz svoja jela.
Protiv slučajeva nebakterijske dijareje dobrim se pokazalo uzimanje 3 kašičice sirovih neobrađenih pšeničnih klica, zajedno sa sokom od voća.
Evo još nekoliko ideja kako da sprečite pojavu putničke dijareje:
pijte kisela pića, poput voćnih sokova ili bilo čega što ima preko okeana. Ako nema ništa drugo, popijte neko gazirano piće iz flaše ili konzerve.
Probajte da proverite da li su posuđe i pribor za jelo bili oprani u čistoj vodi i isprani u vreloj.
Izbegavajte nekuvano povrće, poput salata, voća koje se ne ljušti, kocki leda i svega što sadrži nečistu vodu.
Kuvajte vodu 3-5 minuta da biste je očistili. Jodna tečnost ili tablete isto čiste vodu.

DODATNI SAVETI
ponesite sa sobom sušene borovnice, jer one izazivaju zatvor i tako sprečavaju dijareju. Jednako dobar je i koren kupine. Napravite čaj od njega i pijte.
Bokvica je snažan astringent, kao i hrastova kora.
Skuvajte koru jabuke i popijte. Pektin u njima eliminište dijareju.
U žiru i hrastovoj kori nalazi se taninska kiselina. To su dobri astringenti koji zaustavljaju kontrakciju mišića u crevima.
Ne samo ugalj, već je i glina dobra protiv dijareje. Mnogi komercijalni preparati protiv dijareje sadrže glinu.

ZNACI UPOZORENjA – kada putujete preko okeana (ili čak ako ste kod kuće), dijareja može da ukazuje na neku drugu mnogo ozbiljniju bolest:
nadimanje stomaka, povraćanje i bol mogu biti simptom kolitisa, zapaljenja slepog creva ili nekog crevnog oboljenja. Crna ili crvena stolica može ukazivati na krvarenje ili parazitsku infekciju. Bela ili bleda stolica može biti znak oboljenja jetre. Ako je prisutna i groznica zajedno sa dijarejom, radi se o nekoj opasnoj infekciji.
Amebična dizenterija predstavlja veliki problem u Meksiku, Srednjoj Americi i mnogim drugim mestima. Ako je dobijete, protiv nje se sa uspehom mogu koristiti beli luk, ljutić, mrazovac (Colchicum), pitoma nana i đumbir. Jedan prijatelj, koji je putovao u Meksiku, spalio je neku drvenu kutiju i sa vodom progutao njen ugalj.

Tags:,

Comments are closed.

shared on wplocker.com