By 3 Marta, 2012

Proliv kod dece i odraslih simptomi i lečenje

SIMPTOMI – učestala i retka, vodenkasta stolica, neretko uz grčeve, bol u stomaku, žeđ, naglu potrebu za pražnjenjem creva, povraćanje i mogućno groznicu.

UZROCI – ozbiljnija dijareja može dovesti do gubitka esencijalnih elektrolita, poput kalijuma, i da izazove bledilo, mlitavost i crne krugove ispod očiju.

Dijareja kod male dece je opasna. Nešto se mora odmah preduzeti. Ako dete 5 ili više puta ima retku stolicu tokom dana, to je dijareja.

Potencijalni uzroci su: prejedanje, trovanje hranom, stres, nesvarena hrana, određene vrste lekova, grip, crevni paraziti, kofein, zagađena voda, infekcija (virusna ili bakterijska), određena vrsta hrane (nezrelo voće, ukvareni proteini ili užegla mast), jedenje sapunice (sa nedovoljno dobro opranog posuđa), gutanje određenih hemikalija, sindrom upale creva (Hronova bolest, ulcerativni kolitis, i drugo), rak, putovanje po stranim zemljama, loše varenje, nepodnošenje laktoze iz mlečnih proizvoda. Sorbitol, sintetički zaslađivač iz hrane, takođe može izazvati proliv.

Giardia lambila je mikroskopski parazit koji je najčešći zagađivač voda u Americi.

Obilna hrana uz vino, jastog, kremasti desert i najrazličitije dodatke predstavlja odličan početak za nastanak dijareje. To je prosto previše tereta za organizam. Zato on odbija tu hranu i izbacuje je napolje.

Dizenterija je dijareja uzrokovana nekom vrstom organizma ili jednjem preobilne hrane. simptomi su isti kao kod dijareje, samo duže traju.

Bebe koje se doje pod manjim su rizikom od dijareje od beba koje se hrane preko flašice.

LEČENJE
lečenje i prevencija zahtevaju čiste izvore hrane, pažljivo skladištenje i pripremu iste, samodisciplinu i higijenu.
U slučaju dijareje telu je potrebno 30% više proteina, kao i povećan unos minerala.
Nemojte jesti hranu koja sadrži ksantin: čokolada, čaj, kafa i zčinjena hrana. Izbegavajte i lekove, hladne tečnosti i gazirana pića. Sve to može izazvati dijareju.
Mleko isto može uzrokovati dijareju. Nepodnošenje laktoze iz mleka i virusi glavni su uzroci dijareje.
U slučaju hronične dijareje, mogućni su nedostaci određenih minerala i elemenata. Pirinčana voda, voda od limete, čorba od krompira i voće pomoći će u nadoknađivanju elektrolita.
Unosite vlakna (mekinje i pektin), kako biste zategli creva i zaustavili dijareju. Beli luk pomaže u čišćenju gastrointestinalnog trakta.
Mleveni rogač ima dosta proteina i on pomaže da se zaustavi dijareja. Dobar je za decu i odojčad koja imaju dijareju. Deca neka uzimaju po 15 g mlevenog rogača zajedno sa sosom od jabuke.
Unosite dosta tečnosti, kako biste nadoknadili izgubljenu količinu. Ali, preporučljivo je da se ne piju sokovi od voća dok ne prođe akutna faza.
Antacidi su najčešća vrsta leka koji izaziva dijareju. Isto čine antibiotici i brojni drugi lekovi.
Dok imate dijareju nemojte drugima spremati hranu; dobro i redovno perite ruke.
Mesnati deo jabuke je bogat pektinom. Jabuke i sos od jabuka se vekovima koristi kao lek protiv dijareje. (Pektin iz jabuke takođe leči i zatvor, jer omekšava stolicu.) Bokvica takođe pomaže protiv dijareje.
Od lekovitog bilja dobra je hrastova kora – vrsta astringenta koji zaustavlja dijareju. Korisni su i: kupina, ječam, koren karanfilića, borovnica, crna ribizla, čičak i ehinaceja.
Evo nekoliko supstanci koje deluju protiv dijareje: petrovac (stabljika, listovi ili cvet), suva borovnica, crna ribizla (kora ili korenje), mleveni rogač, kuvane šargarepe, seme piskavice. Čaj od nane otklanja grčeve, dijareju i stomačne tegobe. Kuvani pirinač kontroliše dijareju.
Čaj od bresta donosi olakšanje- otvorite 2-3 kapsule od po 370 mg, pomešajte sa vodom i napravite smesu. Uzimajte jednu kašičicu smese. Ili, pomešajte sa zgnječenim bananam ili sosom od jabuka (i jedno i drugo sprečava dijareju). Banane nadoknađuju kalijum i dodaju još vlakna.
Jedna tableta vitamina B grupe dnevno, plus folna kiselina (400 mcg), pantotenska kiselina (100 mg) i niacinamid (100 mg). Ova kombinacija brzo dovodi do poboljšanja u akutnoj fazi i uspešna je bila kod slučajeva dugotrajne dijareje.
Dijareja lišava telo od vitamina i minerala iz hrane; zato su dodaci od pomoći.
Pivski kvasac se pokazao da dovodi do promena u imunom sistemu ili crevnoj flori, i može da ublaži infektivnu dijareju,
Betain HCl (dodatna hlorovodonična kiselina) pomogla je pojedinim ljudima sa dijarejom.

Da li treba odmah zaustaviti dijareju?
jedni kažu da uz pomoć mekinja i pektina treba zategnuti creva i zaustaviti dijareju, dok drugi kažu da ne treba ništa preduzimati dok se telo ne oslobodi problematične hrane, itd. ipak, generalno se smatra da bi trebalo jesti vlakna iz hrane kako bismo zaustavili dijareju. Kada unosite više vlakana, povećajte i unos tečnosti.
Odlučujući faktor u ovome jeste da li je dijareja uzrokovana bakterijom ili virusom. Ako je uzrok u jednom od ova dva, trebalo bi da ih izbacite iz svojih creva, jer je to verovatno najbrži način za ozdravljenje.
Ako je uzrok dijareje trovanje hranom, uzimajte aktivni ugalj (4-6 kapsula od po 250 mg na svaka 2 sata dok ne prođu simpotmi).

Tags:, , , , , , ,
Posted in: Bolesti, Stolica

Comments are closed.

shared on wplocker.com