By 2 Marta, 2012

Upala slepog creva

SIMPTOMI – bol i oseltjivost u donjem desnom delu abdomena (stomaka), povraćanje i blaga groznica. Kod dece temperatura može biti mnogo veća.

Prvi simptom je obično bol, uz mogućnu osetljivost sa pritiskom. Bol se brzo pojačava i može obuhvatati ceo stomak, naročito deo oko pupka. Ipak, ovi simptomi nisu dovoljni pokazatelji apendicitisa. Prisutni su i krutost i osetljivost mišića stomačnog zida, naročito na desnoj strani, malo ispod nivoa pupka. Kašljanje i duboko disanje pogoršavaju bol.

Napad može, ali i ne mora, početi sa nekom jezom; generalno, manja ili veća groznica jeste prisutna od početka, zajedno sa zatvorom, povraćanjem, gubitkom apetita, mučninom i sklonost da se uveče na spavanju desna noga poviuče ka gore, radi ublažavanja bola.

UZROCI – slepo crevo (apendiks) se nalazi na desnoj strani stomaka, na pola puta između kuka i pupka. Uzroci zapaljenja slepog creva su: zatvor, prejedanje i obilna hrana sa malo vlakana. Posledična fermentacija i uznemirenost stomaka mogu dovesti do apendicitisa.

Stariji ljudi su pod manjim rizikom od ovog problema, ali ako ga imaju, veće su šanse za rasprsnućem slepog creva.

AKO SLEPO CREVO PUKNE, infekcija će se proširiti po unutrašnjsoti stomaka, izazivajući peritonitis. Tu osobu odmah odvedite u bolnicu, da ne bi umrla!

LEČENJE
ne čekajte ništa, zovite lekara.
Upala može nestati ako osoba legne u krevet i obolela tkiva se ne diraju i ne iritiraju.
Ne uzimajte katartike, to jest, laksative i laksativne biljke, da ne biste izbacili ceo gastrointestinalni trakt!! Tako može doći i do rasprsnuća slepog creva!
Odmah uzmite post na vodi. Što češće pijte po malko vode. svaka 2 sata uzimajte kapsule smirne/ljutića. Uzimajte ehinaceju 4 puta dnevno.
Odmah primenite klistiranje debelog creva ili visoku klizmu, ali samo na ovaj način:

1 – klizmu primenite na donji deo creva (silazni deo debelog creva na levoj strani tela). Pritom, masirajte taj deo ka dole, ka rektumu.
2 – zatim, uvek nežno, polako i oprezno, idite gore ka uzlaznom delu debelog creva i masirajte ga ka rektumu.
3 – zatim nežno masirajte poprečni (horizontalni) deo debelog creva ka levoj strani i dole ka silaznom delu i rektumu.

onda, polako masirajte gore na gornjem delu (samo tu) uzlaznog dela debelog creva. Potom, veoma nežno, delimično duž uzlaznog dela masirajte ka gore. Svaki put nastavite da masirate duž poprečnog dela i onda dole ka silaznom delu debelog creva.
Budite stalno na oprezu ako bude znakova da je slepo crevo puklo!!! Ako je pisutan ekstremno jak bol, odmah obolelu osobu odvedite u bolnicu. Ako budete čekali, može umreti.
Kada prođe napad i sve se smiri, pređite sa posta na voćne sokove tokom dva dana.
Uzimajte tečne dodatke, uključujući beta-karotin (25000 IJ 4 uta dnevno, sa tečnim hlorofilom u vodi 3 puta dnevno). Odličan je i sok od šargarepe. Vitamin E (400 IJ 2 puta dnevno) i cink-pikolinat (30 mg dnevno).
Zatim pređite na pročišćavajuću, izgrađujuću zdravu ishranu. Nemojte jesti previše. Tri puta dnevno tokom 2 sedmice nakon što je prestao apendicitis uzimajte kašičicu bokvice u soku ili vodi. Time se omekšava sve i lakše prolazi pored slepog creva.

HIDROTERAPIJA
Cilj je da se upala otkloni sa slepog creva. Postoje dva načina za to. Čim nastupi napad, primenite oba:

Prva metoda se zasniva na principu refleksa. Primena vode na jedan deo tela utiče i na neke druge delove tela. Pupak će uticati na slepo crevo. Zato, stavite ledenu kapu ili kesu sa ledom, do pola ispunjenu fino iseckanim ledom, na pupak. Tako će se upala skloniti sa slepog creva.

Druga metoda se zasniva na derivaciji. Krv se može odvući sa jednog dela tela primenom toplih obloga na neki udaljeni deo tela. Primenjuju se tople obloge za kukove i noge, a kesa sa ledom se stavlja na predeo slepog creva.

Mnogi slučajevi apendicitisa su rešeni bez hirurškog odstranjivanja slepog creva. Ipak, budite veoma oprezni! Zovite lekara.

Jedna od pogrešnih teorija, o kojoj su pre oko jednog veka maštali evolucionisti, glasila je da su mnogi organi u ljudskom telu beskorisni i da predstavljaju samo „ostatak“ naših predaka. Međutim, poslednjih decenija dokazano je da svi ti navodno beskorisni organi (uključujući tiroidnu žlezdu) imaju veoma važne funkcije. Recimo, krajnici čuvaju početak gastrointestinalnog trakta, dok slepo crevo štiti njegov završeta, gde se završava tanko crevo. Slepo crevo je deo limfnog sistema.

Tags:, , , ,
Posted in: Bolesti, Creva

Comments are closed.

shared on wplocker.com