By 2 Marta, 2012

Sindrom ileocekalnog otvora

SIMPTOMI – dijareja, umor, zatvor, neredovno pražnjenje creva, osetljivost donjeg desnog dela creva, akne, migrena, čir na dvanaestopalačnom crevu.

UZROCI – stomak svoj sadržaj prazni u tanko crevo, a tanko ga prenosi u debelo crevo. Ileocekalni otvor je mišićni sfinkter (kružni) koji zatvara ileum, tako da sadržaj ne može da se vrati iz debelog u tanko crevo, a ne može ni da krene u debelo dok se nutritienti apsorbuju u tankom crevu. Žuč se oslobađa, meša se sa ostatkom, sfinkter se otvara, i sve onda može da pređe u debelo crevo. Problem nastaje kada se sfinkter otvori tako da sadržaj može da se vrati iz debelog u tanko crevo.

LEČENJE
posto na sokovima 2-3 dana pomaže izlečenje crevnog trakta. Uzimajte gel od aloje i brest.
Jedite hranu koja sadrži dosta vlakana, uključujući žitarice u celom zrnu.
Jedite više svežeg voća i povrća. Za doručak jedite dinstane šljive, smokve i suvo grožđe.
Ishranu neka vam čine antioksidanti, zajedno sa beta-katorinom (sok od šargarepe, zeleno i žuto povrće), B grupom, vitaminom C (1000 mg), bioflavonoidima (100 mg), kalcijumom (2000 mg), magnezijumom (1000 mg), esencijalnim masnim kiselinama (1 kašičica ulja od lanenog semena) i možda biljne digestivne enzime (bromelain, papain).
Izbegavajte hranu koja izaziva zatvor: mlečni proizvodi, sir, mek hleb i pecivo, rafinisana skrobna hrana.
Nemojte jesti meso, jer no fermentiše pre nego što stigne do debelog creva. (Predatori poput pasa, tigrova i drugih životinja jedu meso i zato imaju kratka creva. Mi imamo duga.)

Comments are closed.

shared on wplocker.com