By 27 Februara, 2012

Žučna kesa

SIMPTOMI – jak bol u gornjem desnom delu abdomena, uz groznicu, mučninu i povraćanje. Abdomen je neretko krut i osetljiv na pritisak po i ispod donjeg dela rebara na desnoj strani.

UZROCI – kada dođe do upale žučne kese, lečenje se mora odmah primeniti. U suprotnom, obolela osoba će umreti.

Akutna infekcija žučne kese može biti samo kataralne prirode, i do oporavka će doći za nekoliko dana. Ipak, kod ozbiljnijih slučajeva, žučna kesa se može ispuniti gnojem. Budite oprezni tada; odmah počnite sa lečenjem. U takvom slučaju postoji mogućnost prisustva drhtavice i groznice. Zato pazite ako se pojave ova dva simptoma.

Prisustvo kamena iritita sluzokožu žučne kese. Tada je bakterijama u žuči omogućeno da napadaju zid i uzrokuju zapaljenje.

Upala žučnih kanala (holangitis) ima slične simptome kao i upala žučne kese (plus žutica), ali je način lečenja isti.

LEČENJE
prestanite da jedete hranu. Pijte samo vodu 2-3 dana dok ne prođe akutna faza.
Zatim pređite na sokove nekoliko dana. Od velike pomoći su sokovi od kruške, cvekle i jabuke.
Posle toga dodajte i čvršće hrane, poput iseckane sirove cvekle sa 2 kašičice maslinovog ulja, sok od svežeg limuna i sveže spremljen (nekuvan) sos od jabuka. Treba jesti što više kruški, jer su one tnatno lekovite za žučnu kesu.
Ulje je neophodno u ishrani, jer ono stimuliše produkciju i eliminaciju žuči i lipaze, kao enzima za varenje masti. Samo biljno ulje visokog kvaliteta sprečava formiranje kamena.
Nemojte jesti meso, mast, prerađene masti i ulja (uključujući margarin i maslac.

LEKOVITO BILjE
najvažnije je da se ne prejedate! Jedite samo male obroke.
Za lečenje žučne kese i povećanje protoka žuči, pomešajte jednake delove dan-i-noći, blaženog čkalja, hajdučke trave i kore krušine. Potopite jednu kašičicu u pola šolje hladne vode na osam sati; a onda skuvajte to i pijte po gutljaj 1-1,5 šolje dnevno.
Za više informacija videti  „Kamen u žučnoj kesi“.

Tags:, , , , ,
Posted in: Bolesti, Žuč

Comments are closed.

shared on wplocker.com