By 26 Februara, 2012

Žutica simptomi i lečenje

SIMPTOMI – beli deo očiju postaje žut, potom sluzokoža i na kraju cela koža.

UZROCI – kada jetra postane preopterećena iz bilo kog razloga, nagomilava se bilirubin. To je žuto-braon supstanca koja nastaje rastvaranjem starih crvenih krvnih zrnaca. Jetra mora stalno da otklanja bilirubin iz krvi, jer u suprotnom on počinje da se nagomilava u tkivima po celom telu. Urin postaje tamnije boje, a stolica svetlije, jer bilirubin nije prisutan kao po običaju.

Ipak, uzrok može biti i destrukcija crvenih krvnih zrnaca. Testovima krvi se utvrđuje da li je problem opstrukcija ili detrukcija CKZ-a.

Žutica nije bolest sama po sebi, već pre simptom neke bolesti, kao što su: perniciozna anemija, hepatitis, ciroza jetre i hemoliza (abnormalna destrkcija crvenih krvnih zrnaca), kao i začepljenim žučnim kanalima usled kamena u žuči ili tumora. Ređi uzročnik s paraziti, poput valjkastih crva, pantljičare, buve ili komarca koji prenosi virusnu infekciju.

LEČENJE
primenjujte toplu biljnu (čaj od hrastove kore ili močvarne trave) visoku klizmu 2 puta dnevno.
dok traje groznica, svakog sata pijte čašu vode sa limunovim sokom.
Počnite sa sokovim od voća. Sat vremena pre jela uzimajtešolju ljutića ili ehinaceje, 3 puta dnevno.
Jedite samo sveže voće i povrće jednu sedmicu, a onda 75% sirove ishrane mesec dana. Pritom, svakog dana jedite sveže limun.
Pijte sveže sokove od povrća.
Izlažite se sunčevoj svetlosti kako biste ubrzali izlečenje;vitamin C za creva, vitamina A, E i selen.
Silimarin iz sikavice pomaže obnavljanju jetre. Dobro je uzimati ga.
Pročistitite jetru tako što ćete 3 dana piti samo sok od jabuke, uz šolju maslinovog ulja i šolju limunovog soka. Ovo je dobar lek za čišćenje žučnih kanala.
Korisno lekovito bilje je: koren čička, petrovac, rusa, crvena detelina, sladić i Chionantus Virginicus.
Žutica često izaziva svrab kože. Perite je toplom bornom kiselinom sa vodom.
Dr Kristofer preporučuje 120 ml sirupa od đumbira i po 30 ml tečnih ekstrakta oraha i petrovca. Uzmiajte jednu kašičicu 3-4 puta dnevno.
I alkohol i duvan mnogo štete jetri.
Videti i sledeći tekst „Hepatitis“.

OPŠTE METODE – hladna frikcija, trljanje hladnim peškirom, odmaranje u krevetu i aseptična ishrana.

BOL – 15-minutna fomentacija na stomak i jetru na svaka 2-3 sata, a između primena zagrevana kompresa na 16 stepeni, koja se menja svakih pola sata. Što više toplih klizmi na 43 stepena 2 puta dnevno. Nakon izbacivanja tople vode primenjuje se klizma sa pola litra vode na 21 stepen. Topla obloga na trup, 10-minutna topla kupka celog tela na 40 stepeni, trljanje hladnim peškirom ili vlažnim čaršavom.

GROZNICA – metoda preznojavanja sa vlažnim čaršavom, kupka sa toplom parom, radijantna kupka, konzumiranje velikih količina vode.

GLAVOBOLjA – topla i hladna kompresa na glavu, parna kompresa na glavu, hladna kompresa na glavu, kvašenje toplom vodom po zadnjem delu vrata.

SVRAB – neutralna slana kupka, kvašenje toplom vodom.

JEZA – konzumiranje tople vode, suve obloge.

Tags:, ,
Posted in: Bolesti, Žutica

Comments are closed.

shared on wplocker.com