By 26 Februara, 2012

Hepatitis lečenje

SIMPTOMI – slabost, mučnina, glavobolja, povraćanje, groznica, bolovi u mišićima, gubitak apetita, pospanost, urin tamne boje, ukočenost i bol u zglobovima, neprijatnost u predelu abdomena, dijareja, zatvor, stolica svetle boje i često žutica (žućkasta boja kože, koja se prvo primećuje u očima i sluzokožama). Može se javiti kožni osip i svrab, uzrokovanih viškom žučne soli pod kožom.

UZROCI – hepatitis je zapaljenje jetre. Uzroci mogu biti: virus, bakterija ili neka toksična supstanca. Ipak, u većini slučajeva, virus je uzročnik. Zapravo, postoji nekoliko vrsta hepatitisa:

Hepatitis A (infektivni hepatitis, HVA) – prenosi se pute zagađene vode, mleka ili hrane. period inkubacije traje 15-45 dana. Zaraznost je najveća pred početak izbijanja bolesti,; tako da ljudi koji rade sa hranom mogu da je prenesu. Hepatitis A je zarazan 1-2 sedmice pre nego što se ispolji. Lako se prenosi dodirom, hranom, oreko odeće, posteljine, itd. mogu ga preneti i životinje. Jednje ostriga je dobar način da dobijete ovu bolest, čak iako voda iz koje su uzete zadovoljava sve državne standarde. Oporavak obično traje 4 sedmice. Manje su šanse za pojavom hroničnih slučajeva.

Hepatitis B (serumni hepatitis, HVB) – ima ga svuda u svetu i prenosi se isto kao sida – kontaktom sa inficiranom krvi (kontaminirane igle, špricevi, transfuzija krvi) i seksualnim kontaktom. Prijavljeno je šest slučajeva bolesti usled kontaminiranih igala za akupunkturu. Oko 5% Amerikanaca i 85% homoseksualaca pati od ove bolesti. Hepatitis B je veoma opasna bolest. Period inkubacije traje 28-160 dana (2-6 meseci). Tokom tog perioda može se prenositi na druge osobe. Sve je veći broj slučajeva kojipate od hroničnog aktivnog hepatitisa. Koji može dovesti do ciroze jetre i smrti. Hepatitis B je deveti vodeći ubica u Americi.

Hepatitis C (HVC) – isto kao hepatitis B i sida, može biti potrebno 6 meseci da se pojave simptomi; za sve to vreme prenosivo je na druge. Oko 20-40% svih slučajeva hepatitisa pripada ovoj vrsti. On čini 90-95% svih slučajeva hepatitisa nastalih usled transfuzije krvi. Oko 85% infekcija dovodi do hroničnog oboljenja jetre.

Hepatitis E takođe postoji, ali je od manjeg značaja za Severnu Ameriku. Hepatitisa E ima svuda u svetu; u epidemijskim razmerama ga ima u Indiji, Meksiku, Africi i Aziji. Uglavnom se dobija od vode kontaminirane usled kanalzicionih voda. Takva voda treba da se kuva pre konzumiranja.

Toksični hepatitis – gore navedene vrste su prevashodno virusnog porekla, dok ovu vrstu izazivaju toksične supstance. Stepen izlaganja jetre otrovnim hemikalijama, dimu, drogama i drugom, određuje količinu štete nanete tom organu. Otrov se može upiti preko kože.

Generalno, svake godine u Americi prijavi se 40000-70000 novih slučajeva različitih vrsta hepatitisa. Stručnjaci pak kažu da verovatno ima 10 puta više obolelih, jer je većina neprijavljeno. Od hepatitisa najviše oboljevaju mladi, naročito tinejdžerke.

Broj slučajeva hepatitisa A se smanjuje, dok se od hepatitisa B naglo povećava. On je četvrto po redu od 30 vodećih infektivnih oboljenja.

U Kini svakog trenutka 10% populacije boluje od hepatitisa, odnosno, 100 miliona novih slučajeva svake godine. Stopa raka jetre je kod njih veoma velika, što je i očekivano.

Zapamtite: homoseksualci često rade u restoranima, iako je kod njih veoma visoka stopahepatitisa B i C, koji sedmicama ili mesecima ne ispoljavaju simptome. Toko tog vremena homoseksualci mogu, i to rade, da prenesu infekciju na svoje mušterije kojima daju hranu. Neka vam ovo bude razlog da razmislite sledeći put kad pomislite da naručite nešto u restoranu ili kafiću.

LEČENJE
pacijetu pružite negu koja važi za sva infektivna oboljenja. Samo nemojte zaboraviti da je hepatitis veoma zarazna bolest.
Primenjujte 15-minutne tople fomentacije na predeo jetre, posle čega sledi kvašenje hladnom vodom i tuširanje. Radite tako 4 puta dnevno. Većina slučajeva hepatitisa se leči odmorom i stalnom negom.
Treba da se odmara i lrevetu dok ne prođe akutna faza; takođe, treba da bude na tečnoj dijeti, posle koje sledi lagana ishrana. Često pacijent nema apetiti i ne želi da jede, iako bi trebalo. Svako jutro neka pije čašu vode sa limunovim sokom. Sokovi od voća. Svaki drugi dan čaša soka od šargarepe, cvekle, krastavca.
Nemojte konzumirati šećer, mast, alkohol i duvan.
Vitamin B12 (1000 mcg) i vitamin C (2000 mg ili više, zbog creva) su važni, ako i vitamin A (5000 IJ) i B grupa.
Kliničke studije su pokazale da dve aminokiseline – L-cistein i L-metionin (po 5000 mg dva puta dnevno), nezasićene masne kisleine (2 kašičice ulja od lanenog semena) i holin (1-3 g) ubrzavaju proces oporavka od hepatitisa.
Uzimajte ekstrakt semena grejpfruta (10 kapi u soku 3 puta dnevno tokom mesec dana).
Dr Robert Katkart kaže da je hepatitis bolest koja se najlakše leči askorbinskom kiselinom (vitamin C). On daje veoma velike doze (40-100 g) intravenozno; do velikog poboljšanja dolazi za 2-4 dana.
Pijte dosta vode (po mogućstvu destilovane) i kupajte se često.
Svež ili kuvan beli luk, ili u kapsulama.
Pazite se zatvora; i nakon svakog pražnjenja creva operite ruke. Ve-ce šolja takođe treba svaki put da se opere nakon upotrebe.
Ne sme da sprema hranu za druge, dok njegov pribor za jelo treba posle svakog obroka sterilisati. Njegova posteljina i odeća treba da se peru odvojeno.
Ne uzimajte lekove koji previše iritiraju jetru: trankvilizatori (lekovi za umirenje), aspirin, određeni tetraciklini, antidepresivi i antibiotici. Tilenol (acetaminofen) i dodaci gvožđa su veoma toksični za jetru.
Jedenje mesa i ribe, naročito ako nisu dobro skuvani, može da izazove bakterijsku ili virusnu infekciju.
Fizička aktivnost treba da bude ograničena nekoliko meseci nakon oporavka. Izbegavajte naporne sportove.

LEKOVITO BILjE
kantarion (300 mg kapsula 2 puta dnevno) i šitake (1500-2000 mg 2 puta dnevno uz obroke) pomažu jetri u ovom slučaju.
Za odličan tonik za jetru, pomešajte jednake delove mahonije, pipiseve, maslačka, seme komorača i blaženog čkalja (benediktanskog trna). Uzimajte 3 polje dnevno.
Šimširika (žutika) je jedan od najblažih i najboljih tonika za jetru.uzimajte 10-30 kapi tinkture dnevno.
Sikavica (gujina trava) sadrži silimarin koji stimuliše stvaranje proteina u jetri od aminokiselina, što pomaže regeneraciji jetre. Uzimajte 150 mg tableta ili kapsual ekstrakta 3-4 puta dnevno; ili 15-30 kapi tinkture u vodi 2 puta dnevno tokom 2 sedmice. Važno je da ovo uzimate!
Stavite jednu kašičicu osušenog matičnjaka u šolju kipuće vode, kuvajte 15 minuta, iscedite i pijte 2-3 šolje dnevno.
Može da se pije čaj od ljutića 1-3 dnevno.

HIDROTERAPIJA
za ublažavanje tegoba stavite obloge od ricinusovog ulja na predeo jetre i održavajte toplim. Za zapaljenje jetre dobre su i obloge od listova čička.
Napravite jak čaj od listova nane, dodajte malko aleve paprike i u vidu kašne obloge stavite na oboleli deo.
Za jačanje jetre protiv infekcija primenjujte naizmeniče komprese na predeo jetre.
Topla polukupka (sedenje u polupunoj kadi) može da se primeni za podizanje telesne temperature, u cilju jačanja imunog sistema, čime se potpomaže borbi protiv virusa. Za to vreme treba da se pije dosta tečnosti.
Videti i sledeća poglavlja: „Ciroza“, „Žutica“, „Neonatalna žutica“, „Infektivna žutica“, Ishrana jetre“ i „Čišćenje jetre“.

Tags:, , , , , , ,
Posted in: Bolesti, Jetra

Comments are closed.

shared on wplocker.com