By 22 Februara, 2012

Upala stomaka – Stomačni grip

SIMPTOMI – mučnina, povraćanje, groznica, dijareja, bol u abdomenu, gubitak apetita i bolovi u mišićima. Akutni simptomi generalno traju samo 24-72 sata.

UZROCI – gastroenteritis je upala gastrointestinalnog trakta, što znači da su uključeni stomak i creva.

Obično je uzrokovano virusnom (ponekad i bakterijskom) infekcijom, alergijama, strsom, hemikalijama ili lekovima. Čest uzrok su antibiotici, jer oni slabe organizam i čine ga ranjivijim prema napadima virusa.

Uzrok mogu biti i: previše alkohola, trovanje hranom ili bakterijska infekcija. napad može započeti zbog uzimanja lekova, poput aspirina ili lekova za artritis.

Ova bolest je zarazna; zato, budite oprezni. Često perite ruke, sterilišite odeću, itd.

LEČENJE
na početku oboleloj osobi dajte aktivni ugalj: svaka doza treba da bude 4 kapsule, 8 tableta ili 1-2 kašičice isitnjenog uglja i pomešanog sa čašom vode. Ova doza treba da se uzima svaki put kad je prisutno povraćanje ili dijareja.
Neka bude u krevetu i na tečnoj ishrani tokom akutne faze, dok je prisutna mučnina i povraćanje. Tokom dana neka pije po malo vode, voćnih sokova i kockice leda, da bi se nadoknadila izgubljena tečnost.
Kada prestane povraćanje i dijareja, neka jede male količine neiritirajuće hrane, poput kuvanog pirinča, kuvanih krompira, kuvanih šargarepi, banana ili sosa od jabuke.
Nemojte da odmah ustaje iz kreveta, jer je možda iscrpljen usled povraćanja i gubitka tečnosti.
Kod male dece i naročito odojčadi, pazite na znake dehidratacije: pospanost, ubrzano disanje, suva koža i sluzokoža. Ovo je veoma važno.
Stavite jednu kašičicu listova mačje metvice u šolju vode, neka se kuva 15 minuta i onda popijte dok je još toplo. To će veoma ublažiti tegobe digestivnog sistema. Ako osoba povrati, neka ponovo popije odmah, jer je veća šansa da drugi put neće povratiti.
Ako tečnosti ne mogu da se zadrže, onda primenite nisku klizmu slanom vodom, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost. Stavite jednu ravnu kašičicu soli u pola litra vode, a onda 30-60 ml tog rastvora ubacite u rektum (uz pomoć manje gumene cevčice). Nekoliko minuta neka drži butine pribijenim jednu uz drugu. Radite tako na svakih 1-2 sata, dok ne dođe do poboljšanja i dok ne bude mogao da uzima tečnosti preko usta.

IZBEGAVATI
nemojte piti nezdrava pića (kole, crni čaj, koafu, alkohol), jer oni iritiraju stomak i pogoršavaju simptome. Kofein izaziva upalu stomaka.
Nemojte jesti prerađenu i masnu hranu, mlečne proizvode, hranu sa mnogo ugljenih hidrata, kao i sve iritante: so, biber, jake začine i veoma kiselu hranu.
Nemojte pušiti ili biti blizu pušača.
Vidite koja hrana vam škodi i nemojte je jesti više.
Pročitati „Hronični gastritis“.

LEKOVITO BILjE – evo biljne formule dr Kristofera: pomešajte po 30 mg lanenog semena, bresta i konopljuše, i jednu dršku sladića. Kuvajte 20 minuta u litru vode, iscedite, dodajte pola litra jabukovog sirćeta i zasladite. Kada se ohladi, stavite u flašu i držite na hladnom mestu. Uzimajte po jednu kašičicu 2-3 puta dnevno.

ODMOR – ako je neophodno, nemojte jesti, već hranu i vodu ubacujte preko klizme nekoliko dana.

ZA LOKALNU UPALU – 15-minutna fomentacija na stomak i creva svaka 2 sata, a između primena – zagrevana kompresa na 16 stepeni, koja se menja svakih pola sata. Topla kupka stopala i topla obloga za noge.

POVRAĆANjE – kesa sa ledom na epigatsrum, topla i hladna kompresa na stomak, topla i hladna obloga na trup, led na deo kičme u ravni sa stomakom.

BOL – revulzivna kompresa na oboleli deo 10 minuta svakih sat vremena, a zagrevana kompresa između primena.

GROZNICA – 20-minutna metoda sa toplim ćebetom, posle koje sledi primena hladne obloge. Dugotrajna neutralna kupka, metoda rashlađivanja vlažnim čaršavom, posle koje sledi fomentacija na stomak.

KONTRAINDIKACIJE – izbegavajte hladne kupke celog tela i generalni hladni tuš.

Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com