By 19 Februara, 2012

Zubobolja lek

SIMPTOMI – jedan od vaših zuba vas mnogo boli.

UZROK – glavni uzrok jeste „moderna“ hrana koju danas svi jedemo. Pre oko 50 godina jedan zubar je putovao po svetu i posećivao domorodačka plemena koja nikada nisu okusila zapadnjačku hranu. Otkrio je da su pripadnici tih plemena imali jake zube i da nisu iali šupljine u njima.

LEČENJE – za ublažavanje zubobolje pre nego što odete kod zubara, evo nekoliko sugestija:
energično isperite usta velikom količinom mlake vode. ako vas zub boli zbog hrane koja se zaglavila, ovo bi trebalo da reši problem. Probajte da nežno primenite konac za zube.
Pomešajte jednu kašičicu soli sa čašom vode, koja ima temperaturu tela. Promućkajte usta brzo ovom slanom vodom i ispljunite je. Radite tako nakon svakog jela i pred spavanje.
Topla voda kada se malo drži u ustima može ublažiti bol.
Ulje karanfilića sadrži eugenol – ovaj aestetik i antiseptik snažno deluje protiv zubobolje. Uz pomoć štapića za uši nanesite na zub 1-2 kapi ovog ulja. Ako je previše jako, razblažite ga maslinovim uljem. Ulje od karanfilića stavite na oboleli zub, ali nemojte ga progutati.
I đumbir i aleva paprika umnogome ublažuju bol. Napravite smesu, umočite u nju malo vate, iscedite i stavite na zub, bez dodirivanja desni.
stavite malo aleve paprike u sirće, brzo time promućkajte usta i ispljunite. Ili, umočite braon papir (od jute) u sirće i nanesite spolja na obraz gde je oboleli zub. Ostavite da stoji tako preko noći.
Stavite u usta tabletu uglja u usta i uz pomoć jezika i obraza pritisnite ga uz natečene desni kod korena zuba koji vas boli.
Pijte 1-2 šolje čaja od divizme ili žvaćite metvicu.
Čaj od kamilice ili hmelja će vas malo opustiti.
Izgnječite koren bokvice i stavite ga na obraz kod zuba.
Iseckani beli luk ili sveže izrendan ren mogu da se stave na zub.
Čaparal se koristi kao narodni lek za zubobolju. On sadrži nordihidroguarijetsku kiselinu, koja je snažan antiseptik. Brzo promućkajte u ustima čaj od čaparal i onda ispljunite.
Susam sadrži 7 sastojaka koji ublažavaju bol. Stavite jedan deo susama u dva dela vode, kuvajte dok ne ispari polovina vode i onda primenite na zub. Ovo je stari kineski lek.
Smirna pomaže u smirivanju infekcija u ustima.
Za trenutno ublažavanje bola, od ulja od karanfilića i cink-oksida u prahu napravite smesu. Ovo će zaštiti šupljine od ulaska hrane.
Žvaćite koru od vrbe, jer ona sadrži salicin koji ublažava bol.
Nemojte prinositi ništa toplo na zub ili obraz. Ako ima infekcije, toplota će je privući na spoljni deo vilice i pogoršati celu situaciju.
Prstima trljajte kocku leda dok se ne izdubi u obliku slova „V“, a onda stavite nežno na obolelo mesto i gurajte napred-nazad 5-7 minuta. Efekat trljanja bi trebalo da neutrališe signal bola, koji mora da putuje istim nervnim putem kao i signal od trljanja ledom.
Stavljajte led na obraz gde je oboleli zub 3-4 puta dnevno po 15 minuta.
Nemojte jesti na toj strani vilice.
Za ublažavanje infekcije u ustima, vatom nanesite na zub nekoliko kapi ekstrakta ljutića i uveče ga primenite na otok.
Pojedini ljudi su otrkili kako samo njihovo telo može da se izbori sa infekcijom: čim se javi zubobolja, oni odmah preskoče jedan obrok, odmaraju, uzimaju vitamin C, više se odmaraju i žive veoma umerenim načinom života u sledećih nekoliko dana.

Tags:, , , , ,
Posted in: Bolesti, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com