By 19 Februara, 2012

Suva zubna duplja

SIMPTOMI – jak pulsirajući bol koji se često prenese do uveta 2-4 dana nakon što je zub izvađen. Oseća se loš ukus u ustima i loš zadah. Nakon što je zub izvađen, prazno mesto (zubna duplja) neće da zaraste.

UZROCI – kada se zub izvadi, zubna duplja se ispuni krvlju i ugrušcima. Vremenom se ovaj ugrušak dopunjuje mesom. Ali, ako se ugrušak ispere preranim ispiranjem, ili ako se ugrušak inficira, može doći do zapaljenja koščatog dela duplje.

Ovo se zove „suva duplja“ i dešava se samo jednom u 25 izvađenih zuba. Najčešće se dešava kada se vadi donji kutnjak, kod osoba koje puše ili koje uzimaju oralna kontraceptivna sredstva.

LEČENJE – vratite se svom zubaru
uzimajte biljne analgetike i primenite hidroterapijske metode za smanjivanje bola (videti „Zubobolja“).
Uzimajte vitamin C (2000-5000 mg u odovjenim dozama) i biljne antibiotike.

Zubar će ispratu duplju toplom slanom vodom ili razblaženim antiseptičkim rastvorom. Psole će duplju napuniti antiseptičnom smesom.to se ponavlja svaka 2-3 dana, sve dok se duplja ne zaleči. Možda će vam sugerisati da kod kuće usta ispirate toplom slanom vodom, kako bi se ublažilo zapaljenje. Proces izlečenja bi trebalo da počne u roku od nekoliko dana i da se završi za oko mesec dana.

Tags:, , ,
Posted in: Bolesti, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com