By 19 Februara, 2012

Škrgutanje zubima

SIMPTOMI – nesvesno škrgutanje zubima, često tokom spavanja.

UZROCI – bruksizam slabi zube, rasklimava ih i može čak da doprinese povlačenju desni. Zato je ovo problem koji biste hteli da rešite.

Stručnjaci kažu da uzroci mogu biti: stres, zabrinutost, bes, osetljivost zuba na hladno i vruće i promene nivoa šećera u krvi, to jest, hipoglikemija može biti faktor od značaja. Osoba sa niskim nivoom šećera u krvi je sklonija stezanju vilice i škrgutanju zubima.

I bruksizam i žvakanje žvaka uzrokuje stres. Ni jedno ni drugo ga ne ublažavaju.

Još jedan veliki uzrok ovog problema jeste kada čovek po ceo dan nešto polako žvaće u ustima, a kad nije vreme obroka.

Neki ljudi smatraju neophodnim da tokom spavanja nose splint.

LEČENJE
možda sve što treba da se uradi jeste da prestanete da žvaćete tokom dana u vreme kada to ne treba da radite. Nemojte kupovati žvake i nemojte žvakati parčiće hrane nakon završenog obroka. Kada nešto možete da progutate i kada više ne morate da žvaćete, nemojte žvakati. Ovo jednostavno pravilo rešilo je problem bruksizma kod mnogih ljudi. I na vas će imati efekta. Zapravo, žvakanje u vreme kad nije obrok nimalo ne opušta, već ljude čini nervoznijim. Ako tokom dana razvijete naviku žvakanja, velike su šanse da ćete isto raditi i tokom spavanja.
Neka vam vilice budu opuštene tokom dana, nemojte ih čvrsto spajati i nemojte škrgutati zubima. Ako tako budete radili tokom dana, uskoro ćete isto činiti i tokom noći.
Nekoliko puta dnevno slegnite polako jednim ramenom, onda drugim, i na kraju sa oba.
Uzimajte dodatke vitamina/minerala. Za ublažavanje stresa uzimajte vitamin C (3000-5000 mg u odvojenim dozama), cink (30 mg), pantotenska kiselina (500 mg) i kalcijum (2000 mg). Nemojte konzumirati kofein, slatkiše, brzu hranu, meso, proizvode od belog brašna i alkohol, jer oni podstiču škrgutanje zubima. Ne jedite nita slatko 6 sati pre spavanja. Nemojte večerati sat vremena ili manje pred spavanje. Ponekad su uzrok alergije na hranu. Probajte da vidite koja hrana je u pitanju.
30 minuta pred spavanje nemojte raditi ništa stresno. Bolje se prošetajte malo napolju i duboko udišite svež vazduh.
Četiri puta dnevno glasno izgovarajte vokale A, E, I, O, U, naglašavajući svaki mišićni pokret. Tako će vam se usta opustiti. Smanjite vreme provedeno ispred televizora.
Čajevi od odoljena, kapice, hmelja i kamilice će vas opustiti i pružiti vam lepši san.
Ako se bruksizam ne zaleči, može doći do pojave sindroma viličnog zgloba, što ne biste želeli da se dogodi!

Tags:
Posted in: Bolesti, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com