By 19 Februara, 2012

Proteza za zube i mogući problemi

SIMPTOMI – klimave proteze, proteze zbog kojih bole desni tokom žvakanja, proteze koje onemogućavaju pravilan govor.

UZROCI – protezu čine veštački zubi. Stručno objašnjenje za ovaj problem je da osobe koje nose proteze ne vode dovoljno računa o njima, da desni ponekad menjaju svoj oblik, itd.

Postoji pak jedan manje poznat razlog: Da bi se stavila proteza, potrebno je prvo da se izvade zubi. Oni se vade, proteza se sprema i kalupi za veštačke zube se prave. Ceo proces traje veoma kratko vreme, tako da se novi zubi ubrzo nađu u ustima osobe kojoj se stavlja proteza. Pored toga, zubari najčešće kalupe naprave istog dana kada su i zubi izvađeni.

Međutim, kada se zubi izvade, logično, desni oteknu! Velik broj rana je napravljen u ustima, te se desni upale i oteknu. Tada nije vreme da se naprave kalupi za nove zube.

Trebalo bi čekati najmanje 10 dana da se desni zaleče i prilagode novom stanju. Tek tada mogu da se prave kalupi za nove zube.

Ako vam zubar kaže da mora sve zube da vam vadi, popričajte sa njim o ovoj temi ili se posavetujte sa još nekim zubarom ili zubarima. Veoma je čest slučaj da samo pojedini zubi treba da se izvade i da se ugradi most, koji se oslanja na zube koji nisu izvađeni. To je mnogo bolje rešenje od nošenja proteze. Uradite sve što možete da zadržite svoje zube.

Za ljude koji imaju puno amalgamskih plombi od žive u ustima možda je bolje da izvade sve zube, nego da postepeno zamenjuju plombe bezbednijim vrstama.

Na donju vilicu može da se stavi delimična proteza, a da se pritom ne izvade svi donji zubi, kako se proteza ne bi pomerala. Gornja proteza se neće pomerati ionako-iovako.

ŽIVOT SA PROTEZOM
vežbajte govor. Čitajte naglas knjige i učite kako da izgovorarate vokale, suglasnike i različite kombinacije.
Povremeno skinite protezu, da bi se desni malo odmorile.
Počnite sa žvakanjem meke hrane, a kasnije postepeno uvodite sve čvršću hranu.
Nakon svakog jela očistite protezu sapunom i mlakom vodom. Mekom četkicom nežno očistite desni od plaka, i pažljivo očistite zube koji vam nisu izvađeni.
Svakog dana masirajte desni. Kažiprst stavite na spoljni deo desni, a drugi prst iznutra, pa masirajte napred-nazad. Ili ih čistite četkicom za zube.
Svakog dana ispirajte usta toplom vodom pomešanom sa kašičicom soli.

Tags:, , , , ,
Posted in: Bolesti, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com