By 19 Februara, 2012

Neprijatan zadah iz usta kako sprečiti

SIMPTOMI – dah iz usta je neprijatnog mirisa.

UZROCI – jezikom dodirnite zadnju stranu šake i zatim je pomirišite. Ovo je jednostavan test koji će vam reći nešto šti treba da znate.

Glavni uzrok jeste nebriga i nečišćenje zuba. Ipak, problem mogu prestavljati i: zubni kamenac, loše varenje, nezdrava hrana, oboljenje desni, zatvor, loše varenje proteina, infekcija u nosu ili grlu, slabo funkcionisanje jetre, stres, nagomilavanje teških metala ili rane u ustima. Loš zadah može bti znak nekog većeg zdravstvenog problema.

LEČENJE
perite zube nakon svakog jela. Koristite konac za zube.
Dobro očistite jezik, jer na njemu često ima ostataka hrane i bakterija. Mnogi ljudi širom sveta čiste jezik kako bi se otarasili neprijatnog zadaha iz usta.
Pijte više vode. Dehidratacija često uzrokuje ovaj problem, naročito ujutru. Pljuvačka se ne luči tokom spavanja, tako da tada nema čišćenja usta. Voda je najbolja tečnostza vaše telo. Što je više pijete, usta će biti čistija.
5 dana budite na sirovoj ishrani; tokom tog vremena 50% vaše hrane treba da bude sirovo. Ovo će pomoći da se vaš organizam pročisti.
Beli luk, crni luk i kari sadrže aromatična jedinjenja koja dah iz usta čine neprijatnim tokom 24 sata. Ipak, iako beli luk može biti privremen problem, on je toliko snažan antibiotik da je možda bolje da ga jedete.
Jedite peršun. Za dah je korisna i druga hrana koja sadrži hlorofil. U svoju ishranu ubacite i acidofil laktobacile, zbog rada creva.
Svakog dana uzimajte dodatke vitamina B grupe, kao i B6 (50 mg). Uzimajte i cink (30 mg).
Jabuke, šargarepe, celer i drugo su dolični za čišćenje usta na kraju jela. Oni iz usta otklanjaju bakterije koje uzrokuju neprijatan zadah.
Kada ustanete ujutru, uzmite 3 kapsule ili tablete hlorofila na prazan stomak.
Vežbanje na vazduhu donosi više kiseonika u pluća, te se tako telo pročišćava i neprijatan zadah uklanja.
Oboljenje desni je čest uzrok zadaha.  Stavite ljutić na inficirane desni ili rane u ustima. Radite tako 3 dana, kako biste izlečili desni.
Iako je teže moguće, disanje na usta može izazvati loš zadah. Ipak, za mnoge ljude disanje na usta ima više prednosti (unos veće količine kiseonika) od mana.
Infekcija sinusa dovodi do lučenja sluzi neprijatnog mirisa. Ako imate problema sa sinusima, možda je to uzrok zadaha iz usta.
Za čišćenje zuba i ispiranje usta koristite smirnu, ruzmarin i nanu.
Ako je loš zadah uzrokovan stomačnim problemima, pijte čaj od majčine dušice.
Dr Kristofer naročito preporučuje protiv neprijatnog zadaha malo čaja od smirne.
Nakon jela jakog mirisa žvaćite seme anisa ili piskavice.
Četiri biljke koje neutrališu mirise u vašem crevnom traktu su: đumbir, korijander, kim i piskavica. Žvaćite anis, kardamom, mirođiju i seme piskavice.

IZBEGAVATI
alkohol, kafa, nikotin i meso su četiri stvari koje najviše utiču na loš zadah.
Pazite se kvarnih zuba! Nečisti zubi, kamenac i šupljina u zubima, u kojima može da zastane hrana i satruli, značajni su uzročnici zadaha iz usta.
Nemojte jesti začinjenu hranu. Jedenje mesa uzrokuje loš zadah, zbog ostatak hrane u ustima i kasnijeg varenja. Isti učinak imaju sir,, riba, kafa, pivo, vino, viski, kao i ulične droge, koje uništavaju čovekov organizam.
Izbegavajte hranu koja podstiče stvaranje kamenca (poput mesa, čokoladica i slatkiša), kao i hranu koja se lako zaglavi između zuba.
U ostalu hranu koja izaziva loš zadah spadaju: rokfor kamember sir, plavi sir, konzervisana tuna na pici i začinjeni suhomesnati proizvodi.
Nemojte koristiti komercijalna sredstva za ispiranje usta, jer ih ona više iritiraju nego što ih čiste. U njima se nalaze samo alkohol, boja i aroma.
Postoje slučajevi kod kojih je loš zadah bio izazvan alergijom na hranu. Otkrijte na šta ste alergični i nemojte više jesti to.
Pazite se zatvora.
Jedanput sedmično četkicu za zube potopite u vodonik-peroksid tokom noći, ili je kuvajte svakog meseca. Ponekad kupite i novu. Bakterija se razvijaju na četkici za zube.

Tags:, , , ,
Posted in: Bolesti, Usta

Comments are closed.

shared on wplocker.com