By 19 Februara, 2012

Klimavi zubi – Parodntoza

SIMPTOMI – dolazi do upale desni, koja se širi dalje na ligamente i kosti koji drže zube na svom mestu. Vremenom se zubi mogu rasklimati i otpasti.

UZROCI – periodontalni znači „smešten oko zuba“ i odnosi se na probleme sa desnim ili druge strukture koje podržavaju zube. U ovo spada i paradontoza, oboljenje desni. Gingivitis je upala desni i predstavlja ranu fazu parodontoze. Povlačenje desni je kada se desni skupljaju i idu u smeru od zuba. Svi ovi problemi su usko povezani i imaju iste uzroke. Naročito pogađaju ljude sa preko 55 godina i glavni su uzrok otpadanja zuba.

Plak (lepljivi ostaci sluzi, hrane i bakterija) se lepi za zube i postepeno nagomilava. On uzrokuje upalu i oticanje desni. Infekcija (zvana gingivitis) dovodi do paradontoze (ili paradontopatije), kod koje kost koja podržava zub biva erodovana infekcijom.

U ostale uzročnike spadaju nedovoljan unos kalcijuma, bakra, vitamina D i C (jedenjem brze i rafinisane hrane) i erozija zuba usled unosa kiselina u usta. Pušenje i stres su još dva krucijalna faktora. Rizik od ovog oboljenja je veći kod ljudi sa dijabetesom i određenim bolestima krvi.

LEČENJE
poznato je da se rizik od ovog oboljenja povećava usled nedovoljnog unosa hranljivih sastojaka, nezdrave hrane, konzumiranjem mnogo šećera, hrane sa mnogo fosfora, pušenjem, lekovima, konzumiranjem previše alkohola, hroničnim oboljenjima i hormonalnim poremećajima. Kod pušača postoji duplo veći rizik od oboljenja desni. Kod laboratorijskih životinja koje su bile na hrani sa mnogo šećera otrkiveno je smanjenje gustine kostiju. Sve ove probleme, ako je mogućno, treba ispraviti.
Za dobre jake zube potrebni su: kalcijum (2000 mg), bakar (4 mg), vitamin D (1000 mg) i vitamin C (2000 mg). Folna kiselina (5 mg), niacin (2000 mg) i bioflavonoidi (100 mg) su takođe neophodni. Najvažnije je da se brinete o zubima, a onda će i desni da se pobrinu za sebe. Obezbedite zubima sastojke koji su im potrebni. Na taj način, jačaćete i kosti u celom svom telu.
Poznato je da emocionalni stres smanjujte otpor organizma na oboljenja desni. Fizička aktivnost smanjuje stres i održava zdrave desni.
Ako je prisutna upala desni, četkicu za zube omekšajte vrelom vodom pre nego što je upotrebite.
Otvorite kapsulu as uljem vitamina E i namažite njime upaljene desni, kako biste potpomogli procesu izlečenja.
Od velike koristi za zaustavljanje infekcije desni jeste pranje zuba sa ugljem u prahu, dva puta dnevno.
Stavite isitnjeni ljutić u usta, kako biste pomogli borbu protiv infekcije. Ali, nemojte interno uzimati ljutić duže od jedne sedmice (prevelike količine mogu da naškode laktobacilima u crevu). Trudnice ga ne smeju upotrebljavati.
Napravite kašnu oblogu od isitnjenog ljutića i smirne, i direktno ptimenite na desni.
Uzimajte koenzim Q10 (60 mg 2 puta dnevno) za skoro trenutno olakšanje.
Za upalu uzimajte kvercetin sa bromelainom, plus lizin.

Napomena: Rane ispod jezika mogu biti početni simptom raka usta. Međutim, ako ne pušite ili ne žvaćete duvan, teško da ćete imati takvu vrstu problema.

Za više informacija videti „Povlačenje desni“.

Tags:, , ,
Posted in: Bolesti, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com