By 19 Februara, 2012

Karijes kod dece i odraslih

SIMPTOMI – u zubu nastaje šupljina ili rupa, ali može da ostane neprimetna dok ne počnu bolovi.

UZROCI – erodira spoljni deo zuba (veoma tvrda gleđ), a za njim i telo zuba ispod gleđi (dentin). Tako nastaje karijes. Oko 98% Amerikanaca ima karijes, dok narodi koji nikada nisu jeli zapadnjačku hranu nemaju karijes.

Smatra se da nagomilavanje kamenca (prionjive mase na površini zuba) stvara uslove za život bakterija, koje se hrane šećerom u ustima. Kiselina koju one proizvode stvara rupe u zubima. Ako se ne zaustave, rupa se širi na donji, centralni deo zuba, zvan pulpa, gde se nalazi nerv. Tada počinje bol.

Međutim, određene stvari doprinose stvaranju karijesa: hrana koja sadrži šećer, masna i kisela hrana.

Sve vrste koka-kole odlično deluju u uništavanju zuba. Koka-kola i slična pića sadrže fosfornu kiselinu i velike količine šećera. Zapravo, ova tečnost je toliko odvratno kisela da bi je bilo nemogućno piti bez mnogo šećera. Kiselina, fosfor i šećer su veoma opasni kada se kombinuju. Ova snažna kiselina omekšava deo zuba, dok se fosfor hemijski vezuje za izdvojeni kalcijum i odnosi ga sa sobom. I sav šećer izvrši svoju ulogu u uništavanju zuba. On pomaže bakterijama da nastupe, koje će stvoriti još veće probleme. Stavite jedan zub u čašu sa koka-kolom i merite vreme u satima koliko će biti potrebno da zub potpuno nestane.

nemojte piti koka-kole i slična pića, nemojte jesti masnu (lepljivu) hranu i namirnice koje sadrže šećer, i nemojte žvakati tablete vitamina C! Kiselina iz njih će vam solabiti zube.
Isperite usta nakon jela ili voćni obrok završite sa jabukom.
Kao antibakterijsko sredtsvo za ispiranje usta možete koristiti ekstrakt ljutića bez alkohola.
Jedite što više sirovog voća i povrća. Lisnato zeleno povrće, sirove šargarepe, peršun, zeleni deo repe i leblebije sprečavaju nastanak karijesa. Jedite žitarice u celom zrnu, mahunarke i orašaste plodove.
Rabarbara, vinobojka i spnaća imaju visok sadržaj oksalne kiseline, koja sprečava formiranje kalcijuma; zato ih nemojte jesti (naročito ne rabarbaru i vinobojku!).
Nemojte koristiti nikakve paste za zube i praškove. Deterdženti u njima su štetni i za zube i za desni.
Važno je da uzimate dodatke kalcijuma, kako biste održavali strukturu zuba i kostiju. Što budete stariji, trebaće vam sve više kalcijuma.
Prstom masirajte desni jedanput dnevno.
Crveni koren smanjuje količinu kamenca na zubima. Lovorov list sadrži jedno jedinjenje (cineol) koje ubija bakterija u zubima. Sladić sadrži glicirizin i indol, koji imaju isti učinak. Metvulja sadrži timol i geraniol, koji preventivno deluju protiv karijesa.
Izbegavajte meku, lepljivu hranu, mlečne proizvode, naročito meke sireve.
Jagode su dobri čistači zuba. Trljajte polovinu jagode po zubima.
Za otklanjanje kamenca pomešajte jednake količine kalijum-bitartara (so vinske kisleine) i morske soli ili sodu-bikarbonu i morsku so, pa time očistite zube.
Pogledajte „Zubobolja“.

UBACIVANjE FLUORA – o fluoru se još više treba informisati! Ovaj smrtonosni otrov treba izbegavati po svaku cenu. Ako ga stvaljaju u vaš vodovod, onda bolje kupujte flaširanu vodu (ili kupite kućni prečišćivač, pa koristite vodu sa česme). Ako vam zubar kaže da će primeniti tretmane sa fluorom, vi ljubazno odbite njegovu ponudu.

METODA VAZDUŠNE ABRAZIJE – ova metoda je najsavremenija visokotehnološka metoda bušenja zuba, koju koriste zubari. Oni kažu da je ovo bezbolno otklanjanje kamenca i da nema bušenja zuba, da može da napravi manje plombe i da veliki deo zuba ostaje netaknut.

Tags:, , , , ,
Posted in: Bolesti, Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com