By 19 Februara, 2012

Kako sprečiti hrkanje

SIMPTOMI – šištanje i uzdisanje dok osoba spava, koje svima smeta osim toj osobi. Tkivo u gornjem delu disajnih puteva, u zadnjem delu grla, opušta se tokom spavanja, a kada osoba udiše, ono vibrira.

UZROCI – uglavnom se javlja zbog spavanja na leđima. Usta se onda otvaraju i „pesma“ otpočinje. Zvuk se stvara vibracijom mekog nepca, koje s enalazi u zadnjem gornjem delu usne duplje.

Muškarci češće hrču (71%) od žena (51%), i uglavnom je reč o gojaznim muškarcima, starih između 30 i 50 godina. ponekad i deca hrču, uglavnom zbog uvećanih krajnika.

Hrkanje se može javiti zbog alergija, tokom i nakon perioda polenske groznice ili naon prehlada.

LEČENJE
spavajte na stranu, ne na leđa. Od pomoći može biti sledeća metoda: na poleđinu pidžame se prišije teniska loptica, pa kada se tokom noći okrenete na leđa da spavate, brzo ćete se ponovo okrenuti na stranu, i tako neće biti hrkanja.
Nemojte spavati na jastuku, jer se tako izdiže glava i izaziva hrkanje.
Postavite nešto ispod prednjih nogaara kreveta i izdignite gornji deo svog tela (glava i trup). Tako će se hrkanje ublažiti.
Smanjenje telesne težine smanjuje i hrkanje. Što je osoba gojaznija, veća je šansa da će hrkati.
Konzumiranje alkohola i tableta za spavanje pogoršava problem, jer previše opušta tkiva mekog nepca, te se sužava nazalni deo ždrela. Od pušenja meko nepce otiče (ne opušta) i tako isto sužava nazalni deo ždrela.
Recite svom bračnom drugu da vas gurne ako budete hrkali. Tako ćete prestati da hrčete.
Kupite tampone za uši svom bračnom drugu da ih nosi tokom noći.

Tags:, , , ,
Posted in: Bolesti, Disanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com