By 27 Aprila, 2013

Šta sve sadrži vekna hleba (sastav hleba)

Svaka domaćica koja priprema hleb treba da zna sve o sastojcima koje upotrebljava i kako svaki od njih deluje. Hleb je neophodna namirnica, jer u mnogim narodima predstavlja najvažniji deo ishrane i zato treba da sadrži dovoljno hranljivih sastojaka potrebnih za održavanje zdravlja svih članova porodice. Zbog toga svaka domaćica treba da nauči kako se priprema dobar hleb.

Hleb možete napraviti ne ulažući neke posebne napore, jer njegovo mešenje ne zahteva previše pažnje i vremena Svi potrebni sastojci se pomešaju, zatim se pričeka da se testo odmori i naraste pa se posle toga stavi u pećnicu i peče. U međuvremenu, između ovih procesa, domaćica može da obavi sve prepodnevne poslove.

Obratite pažnju na ulogu svakog sastojka koji ulazi u sastav hleba:

1. Voda koju upotrebljavate mora da bude topla (oko 45°C), ni hladna ni vrela. Topla voda pospešuje delovanje kvasca. Vrela voda razara kvasac, dok hladna usporava njegovo dejstvo. Ako greškom upotrebite hladnu vodu, čekaćete čitav dan da vam hleb naraste, međutim ako upotrebite vrelu vodu, to se neće uopšte dogoditi.

2. Kvasac se sastoji od sićušnih, neaktivnih organizama ― gljivica. Kada im se obezbedi pogodna sredina, gljivice počinju da rastu i pri tome proizvode gas koji hleb čini lakim. Međutim, treba znati da u čovekovom organizmu one štetno deluju i zato hleb treba dobro ispeći.
Delovanjem kvasca hleb i pecivo narastu i postanu laki. Hleb bez ovog sastojka je težak i veoma nepogodan za varenje. Kvasac uveća testo najviše do četiri puta Kvasac može da se nabavi u suvom i svežem stanju. Suvi kvasac u današnjim uslovima ima određene prednosti, jer može da se čuva (ali ne u smrznutom stanju) u hladnjaku, a pored toga u upotrebi, kao što je pripremanje domaćeg hleba, potrebna je upola manja količina od svežeg.

3. So poboljšava ukus hleba i »nadgleda« ― usporava dejstvo kvasca To se ogleda u tome što bi kvasac, nezadržavan delovanjem soli, tako porastao da bi pokvario hleb. Međutim, i sa upotrebom soli treba biti obazriv, jer previše soli uništava gljivice kvasca tako da hleb ne može da naraste.
4. Ulje pomaže da hleb ostane mek i sočan i da se ne suši. Jestiva ulja dobrog kvaliteta ne utiču na povećanje holesterola u krvi, a pored toga doprinose dobrom ukusu hleba

5. Brašno je najvažniji sastojak koji ulazi u sastav hleba. Najbolje brašno dobija se od pšenice koja sadrži dovoljan procenat glutena Gluten u procesu obrade stvara elastičnu opnu koja od testa obrazuje kompaktnu celinu.
Najbolje brašno je ono koje nije mleveno na industrijski način
jer ima dobar ukus, a pored toga zadržava sve minerale i vitamine koji se nalaze u zrnu. Prilikom meljave u industrijskim mlinovima izgube se neki od ovih sastojaka toliko važnih za održavanje zdravlja.

Za mešenje hleba najbolje je upotrebiti srednje meko brašno. Od njega može da se pripremi dobro testo a hleb se lako vari. Grublje mleveno brašno takođe daje hleb dobrog kvaliteta, jer u njemu imadovoljno hranljivih sastojaka, koji su potrebni čak i onima koji ne jedu mnogo hleba .

Posted in: Žitarice

Comments are closed.

shared on wplocker.com