By April 20, 2013

Amebna dizenterija

Amebna dizenterija je bolest koju prouzrokuje jedna vrsta opasnih parazita Entamoeba hustolitica ili kao što se još zove Entamobea dusenteria.Entamoeba hustolitica koja prouzrokuje amebnu dizenteriju dostiže veličinu u prečniku od 20-30 mikrona. Ima jedno jezgro i veoma je pokretljiva. Živi u debelom crevu čoveka i često prodire u crevnu sluzokožu u kojoj se intenzivno razmnožava.

Tako se u crevnom zidu javljaju žarišta za razmnožavanje ove amebe. Paraziti narušavaju, uništavaju crevnu sluzokožu, zbog čega nastaje grizlica (jamica) koja ima oblik kratera. Boraveći u crevnom zidu, paraziti se hrane tkivom domaćina. Ovakvom aktivnošću troše veliku količinu crvenih krvnih zrnca. Od grizlice amebe dospevaju u crevnu prazninu i tu nastavljaju da žive, ili se obavijaju naročitom membranom, formirajući okrugle ciste koje se preko stolice izbacuju u spoljnu sredinu. Ciste. su veoma otporne i preko njih parazit se rasprostranjuje. Okruglog su oblika, velike 7 do 17 mikrona u prečniku i sadrže četiri jezgra.

Amebna dizenterija

Izbačene iz čovekovog creva, u vodenu sredinu ciste su sposobne da žive više od 9 meseci i podnesu temperaturu od 68°C. Infekcija nastaje kada ciste dospeju u telo domaćina preko zagađene hrane ili vode. Ponekad amebe dugo borave u crevima domaćina i ne izazovu nikakve promene. Takve osobe ne stradaju, ali prenose parazit dizenterije. Oni su »nosioci« amebe i služe kao izvor zaraze u okolini.

U drugim slučajevima javlja se slika teške dizenterije sa jakim prolivima pri čemu je stolica sluzava i krvava, sa bogatim sadržajem ameba i njihovih cista. U slučaju intenzivne zaraze utvrđeno je da bolesnik sa izmetom izbacuje i do 300 miliona cista dnevno. U nekim slučajevima parazit probije crevo i dospeva u jetru, izazivajući u njoj opasno gnojenje.

Amebna dizenterija nije samo, kao što se ranije mislilo, tropska bolest, već je široko rasprostranjena i u Evropi. Tako na primer, prema nekim podacima, u Engleskoj ovom bolešću zarazi se 7 -10%, u Nemačkoj 5-6% dok u pojedinim delovima Sovjetskog Saveza i do 30% stanovništva. Ovi paraziti, ukoliko se ne suzbiju na vreme, izazivaju veliku iscrpljenost organima što dalje uslovljava teške anemije.Tags:, ,
Posted in: Creva

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!
shared on wplocker.com